'Recordaantallen besmettingen brengen mogelijk het einde van de pandemie dichterbij'
- Nieuws
- 'Recordaantallen besmettingen brengen mogelijk het einde van de pandemie dichterbij'
De besmettingen breken alle records, maar gek genoeg brengen die mogelijk het einde van de pandemie alleen maar dichterbij, vertellen Marion Koopmans en Diederik Gommers in de nieuwe aflevering van de podcast Virusfeiten. Een infectie na vaccinatie zorgt voor een betere bescherming tegen infecties, ook tegen allerlei nieuwe varianten.
Meteen luisteren: de nieuwe aflevering van Virusfeiten - Virusfeiten
In een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Science Immunology, wordt gesproken van 'super-immuniteit'. Het maakt niet uit of de besmetting eerst of de vaccinatie eerst is, vertelt Gommers in de podcast: "Die twee groepen hebben meer antistoffen en hebben ook een krachtiger neutraliserend effect op de verschillende varianten die onderzocht zijn: alfa, beta en delta", aldus de intensivist.
Maar Gommers zou niet adviseren om expres geïnfecteerd te worden om die 'super-immuniteit' te krijgen. Want een paar procent van de mensen heeft na vaccinatie wél heel veel last van corona: "Je zou maar net bij die paar procent zitten die wél op de IC komt", zegt hij. Daarnaast kan er risico zijn op long COVID.
Omikron
De huidige dominante variant omikron wordt waarschijnlijk óók aangepakt door deze super-immuniteit, vertelt Marion Koopmans op basis van weer een ander onderzoek, gepubliceerd in vakblad Cell. "Dat hebben ze gemeten door te kijken of je ook immuniteit maakt tegen het SARS-virus, die wat verder weg staat. De gedachte is: als je daartegen antistoffen meet, dan heb je ook grote kans tegen welke variant dan ook, ook nog die gaan opkomen."
Momenteel is er overigens alweer een nieuwe variant: BA2, een soort nieuwe versie van omikron. Deze lijkt niet ernstiger dan het originele omikron (BA1) vertelt Koopmans. Ook tegen BA2 zou de 'brede immuniteit' moeten werken.