Dopingmarkt groeit: 'Anabolen van internet kunnen voor ruim een derde vervuild zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dopingmarkt groeit: 'Anabolen van internet kunnen voor ruim een derde vervuild zijn'

Het kabinet doet onvoldoende tegen de handel en het gebruik van anabolen. Dat vindt de Dopingautoriteit. Naar schatting zijn er op dit moment zo'n 40.000 tot 50.000 gebruikers van anabolen in Nederland en zijn we uitgegroeid tot een prominent productieland. Want 'hoe gespierder, hoe mooier' is steeds vaker het ideaalbeeld. "Zorgwekkend", zegt Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit in Blok&Toine.

Nederland als productieland van anabolen is langzaam gegroeid. "Het is ooit begonnen met straathandel", legt Ram uit. "Met de komst van internet wordt het steeds verder geprofessionaliseerd en grootschaliger. Nederland is een handelsnatie en als we ergens in kunnen handelen, wordt dat met beide handen aangepakt."

Video niet beschikbaar

Rattengif

De grondstoffen worden uit Azië geïmporteerd en in ondergrondse laboratoria tot anabolen verwerkt en in gelikte verpakkingen gestopt. "Er zitten grote, illegale organisaties achter die gebruik maken van de vluchtigheid van internet", zegt Ram. De producten worden verkocht als 'normale' en legale handel. De manier van presenteren van de anabolen is zo legaal mogelijk. "De bedrijven maken gebruik van slimme marketing en stellen je gerust over de gezondheidseffecten."

Maar ondertussen is het overgrote deel dat op de markt komt niet legaal geproduceerd. "Daar kunnen allerlei productiefouten in zitten. De verpakking ziet er goed uit, maar de inhoud is onbestemd. Sommige producten kunnen tot 35 procent vervuild zijn. Wij hebben zelfs een keer rattengif in anabolen aangetroffen."

De overheid aan zet

In Nederland is het gebruik van anabolen niet verboden. De productie en verkoop ervan is dat wél. Wie de producten zonder vergunning produceert of verhandelt, riskeert een celstraf van maximaal zes jaar. Toch kun je online voor een 'prikkie' aan anabolen komen. De reden hiervoor bestaat volgens Ram uit twee dingen: betere coördinatie en prioriteit. "Uiteindelijk is de vraag hoe de overheid deze handel aanpakt. Het is niet dat er niets gebeurt. Er zijn meerdere overheidsorganisatie die hier iets aan proberen te doen, maar die zijn onderling niet op elkaar afgestemd."

Volgens Ram zijn wij als land afhankelijk van de overheid. Die moet in actie komen. De situatie wordt steeds nijpender, want de doelgroep voor anabolen wordt steeds groter en steeds jonger. "Er is een gebrek aan coördinatie en prioriteit. De organisaties moeten beter samenwerken. Als je hier echt verandering in wilt brengen, moet het kabinet in actie komen.”

Dopingmarkt groeit: 'Anabolen van internet kan voor ruim eenderde vervuild zijn'

Ster advertentie
Ster advertentie