Waarom je op maandag de meeste kans hebt op een hartaanval
- Nieuws
- Waarom je op maandag de meeste kans hebt op een hartaanval
Maandag is bij de meeste mensen niet de favoriete dag van de week. Maar kan die dag zelfs gevaarlijk zijn? Wel volgens managementexpert Ben Tiggelaar. De meeste mensen zouden namelijk een hartaanval krijgen op maandagochtend. Klopt dat? Lammert de Bruin checkt het in 'Feit of Fictie' bij EenVandaag.
Arts en hoogleraar klinische Epidemiologie bij het UMC Utrecht Rick Grobbee deed meta-onderzoek naar het tijdstip waarop mensen worden getroffen door een hartaanval. "Als je al die studies bij elkaar neemt, dan zie je overal een forse stijging op de maandagmorgen. Gemiddeld van zo'n 20 procent."
Video niet beschikbaar
Opstarten
Volgens Grobbee kost het ons lichaam flink wat moeite om vanuit het weekend weer in de werkmodus te komen en 'de machines weer op te starten'. "Je ziet vaak dat de hartfrequentie en de bloedruk daardoor hoger zijn."
Volgens hem is waarschijnlijk de combinatie van een hogere hartslag en een hogere bloeddruk een van de redenen waardoor werkenden juist op maandag meer kans hebben op een hartaanval. 's Ochtends zijn er meer hartaanvallen dan later op de dag, benadrukt hij.
Stress op zondagavond
Gertjan Beens is bedrijfsarts en was tot voor kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Hij kent het fenomeen van 'monday blues' uit de praktijk. "Ik zie dat mensen zondagavond anticiperen op de week die gaat komen. Dat spreken heel veel mensen bij mij uit."
Hij benadrukt dat werknemers na een ontspannen weekend weer stresshormonen zoals adrenaline moeten aanmaken. Dat kan voor een gespannen, onprettig gevoel zorgen, met in het ergste geval dus lichamelijke consequenties.
Feit of Fictie: meer hartaanvallen op maandag?
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.