Moeten journalisten WK Qatar boycotten? ‘Zonder kritische journalisten hebben ze hun zin’
- Nieuws
- Moeten journalisten WK Qatar boycotten? ‘Zonder kritische journalisten hebben ze hun zin’
De Britse zenders ITV en BBC laten weten dat Qatar hen strenge voorwaarden laat ondertekenen om verslag te kunnen doen van het WK voetbal dat daar volgende maand begint. Zo wordt het hen verboden om in migrantenwijken te filmen. Al jaren is bekend dat migranten op grote schaal worden uitgebuit en naar verluidt zijn al duizenden migranten door dat werk overleden. Als journalisten die lelijke kant van het WK niet kunnen laten zien, moeten ze dan wel afreizen naar Qatar?
Video niet beschikbaar
Hein Meurs van het Comité Cancel Qatar 2022 vindt van niet, vertelt hij in Dit is de Dag. Trouw-journalist Matthijs van Dam denkt daar anders over. “Als journalisten hebben we een kritische, controlerende functie. Een absolute monarchie als Qatar is juist blij als er geen kritische journalisten komen.”
Wat Meurs betreft, kunnen een hoop journalisten thuisblijven om daar verslag te doen van het komende WK. “Veel journalisten zeggen: wij zijn journalist, dus we moeten op het WK zijn en verslag doen”, zegt Meurs, eindredacteur van het magazine Staantribune en oprichter van Comité Cancel Qatar 2022. “Dat betwijfel ik. Als ze van plan zijn daar ter plekke achter een façade te komen en te horen krijgen wat ze willen horen, vrees ik dat dit een illusie is.”
Kritisch
Trouw-journalist Matthijs van Dam reisde af naar Bangladesh en zocht daar uitgebuite arbeidsmigranten op om hun verhaal te horen. “Ik zag de meest schrijnende situaties”, vertelt hij. “Het is een verhaal van uitbuiting en valse beloftes.”
Hij vond het “shockerend” om te horen hoeveel voorwaarden er worden opgelegd aan Britse zenders, zo worden zij geweerd in migrantenwijken. Toch ziet hij wel kansen voor journalisten om het werkelijke verhaal te halen: “Ik denk dat het meer een instrument voor intimidatie is. Want in Qatar is het organisatorisch op dit moment best wel een zooitje. Er zijn weinig arbeidskrachten. Dus ik vraag me af of ze alle journalisten gaan monitoren en volgen.”
Bevestiging
Meurs staat daar kritischer in. “Ik juich elke gelukte poging toe van een journalist om achter die façade te komen en met werkelijke verhalen thuis te komen. Alleen ik vrees dat dat niet gaat lukken en dat hun aanwezigheid door Qatar en FIFA wordt uitgelegd als een bevestiging en succes.” Pas als grote mediabedrijven zich afzijdig zouden houden, zou dat een enorme klap zijn voor het WK, vindt hij.
Trouw heeft besloten om wel verslag te doen, zegt Van Dam. “Ik denk echt dat er dingen te doen zijn, want het WK is voor Qatar ook een moment om zich te presenteren aan de wereld als een moderne, vooruitstrevende staat. Als ze journalisten gaan oppakken, is die missie aan diggelen.”
Arbeidsmigranten
Vorig jaar publiceerde de Britse krant The Guardian een onderzoek waaruit blijkt dat in de afgelopen 10 jaar al 6500 arbeidsmigranten zijn overleden bij het bouwen aan infrastructuur voor het wereldkampioenschap. Het zou gaan om 12 arbeidsmigranten in elke week dat er gebouwd werd.
Volgens de NOS spreekt de FIFA slechts van drie doden. Hun nabestaanden zouden door de FIFA zijn gecompenseerd. De KNVB en Amnesty International pleiten voor een compensatiefonds voor gastarbeiders die hebben geleden onder de bouw van het WK.