Kunnen scholen leerlingen écht een gratis lunch bieden?
- Nieuws
- Kunnen scholen leerlingen écht een gratis lunch bieden?
"Leerkrachten hebben weleens een extra broodje in de klas liggen, of ze delen iets van zichzelf uit, maar er is niets structureel geregeld", zegt basisschool directeur Marion Medema bij Stand.nl over het probleem van kinderen die geen lunch meekrijgen naar school.
Video niet beschikbaar
De Tweede Kamer maakte vorige week bekend 100 miljoen euro te willen vrijmaken voor een gratis schoollunch op scholen in kwetsbare wijken. De PO-Raad (de sectorvereniging voor het primair onderwijs) vindt dat de prioriteit moet liggen bij het onderwijs en 'dat mag vooral niet nog verder onder druk komen te staan', doordat de gratis schoollunch nóg meer van de scholen vraagt. Toch realiseert de sectorvereniging zich ook dat goed eten helpt bij goed leren.
Bij Stand.nl vandaag de stelling: 'De gratis schoollunch moet er komen'.
Marion Medema, directeur van basisschool De Vuurvlinder in Appingedam, ziet een toename van kinderen die zonder eten of met droog brood naar school komen. Op de vraag wat zij kan organiseren voor deze kinderen zegt ze "eigenlijk niks". "Leerkrachten hebben weleens een extra broodje in de klas liggen, of ze delen iets van zichzelf uit, maar er is niets structureel geregeld."
'Wij hebben niet de mensen om dit goed te regelen'
Medema stelt dat je niet tegen het plan kunt zijn om gratis schoollunch te verstrekken, maar ze ziet tegelijk veel haken en ogen in uitvoering ervan. "Wij zijn er in het verleden als school ook mee bezig geweest maar het blijft vaak hangen in de organisatie. We hebben gewoon niet de mensen die dit goed kunnen regelen op school."
Daarnaast benoemt Medema het probleem van de tijdinvestering. "We hebben nu een kwartier tussen de middag om te eten, dus je zult ook je schooldag langer moeten maken om daar tijd voor te hebben."
Ook voorziet de schooldirecteur nog een ander probleem, op het moment dat je hetzelfde lunch-aanbod voor alle kinderen hanteert. "Dat geeft toch wel gedoe met ouders die zeggen 'ik bepaal zelf wel wat mijn kind eet'."
'We moeten naar een groter plaatje kijken'
"Ik denk dat dit een pleister is, terwijl we naar een groter plaatje zouden moeten kijken", stelt Marjet Winsemius, directeur van de stichting Voor Werkende Ouders.
"Als jij het geld niet hebt om ontbijt of lunch te kunnen betalen, dan is alles welkom en ben je blij dat er een optie is." Maar Winsemius vindt het lunchvraagstuk een onderdeel van een groter probleem; armoede in gezinnen. "Wij krijgen heel veel vragen binnen over 'hoe betaal ik die rekenmachine, of die gymschoenen die ze nodig hebben speciaal voor de gymles, want het mag geen zwarte zool zijn. En je mag ze niet buiten gebruiken'."
Winsemius stelt dat het probleem bij gezinnen aan de keukentafel groter is dan alleen maar de lunch. Ze bekritiseert het idee dat de gratis lunch alleen in probleemwijken beschikbaar zou moeten komen. "Armoede onder gezinnen in Nederland groter is dan alleen maar in kwetsbare wijken."
'Wij ouders zijn nogal tegen een staatsopvoeding'
Winsemius begrijpt de vrees van Marion Medema over 'gedoe met ouders' als het gaat om een door anderen verzorgde lunch. "Wij ouders zijn nogal tegen 'staatsopvoeding', 'dus als iemand anders gaat bepalen wat mijn kind eet…', daar horen wij ouders ook over."
Wie het gewoon gaan proberen is, is Willemijn Nobel, eigenaar van een bakkerij en winkel in Dordrecht. Vanaf de herfstvakantie gaat zij met een groep vrijwilligers 200 leerlingen van lunch voorzien: twee boterhammen per kind met biokaas en verantwoord zoet beleg. Ze kreeg het veel sneller dan gedacht voor elkaar, vertelt ze. "We hebben het bedrijfsleven benaderd via LinkedIn. Er werd massaal gereageerd en kregen direct financiering. Helpende handen hebben we gevraagd via Instagram. Het was binnen een dag geregeld."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!