'Helft mantelzorgers kan zorgtaken nu al niet meer aan'
- Nieuws
- 'Helft mantelzorgers kan zorgtaken nu al niet meer aan'
Door de coronacrisis komen veel zorgtaken die gewoonlijk door dagbesteding of zorgprofessionals worden uitgevoerd, terecht bij mantelzorgers. De helft van hen geeft bij Mantelzorg Nederland aan de zorgtaken niet aan te kunnen. Directeur Liesbeth Hoogendijk: "Mensen zeggen nu al: ik trek dit helemaal niet."
Video niet beschikbaar
Nederland kent zo'n 800 duizend mantelzorgers – waaronder ouders van kinderen met een handicap of partners van personen met dementie. Zij krijgen door de coronacrisis te maken met extra zorgtaken, doordat zorg en ondersteuning wegvalt. Ongeveer de helft kan de zorgtaken nu al niet aan, de andere helft verwacht het slechts enkele weken vol te kunnen houden.
Afvoerputje
Wanneer zorgprofessionals niet meer aan huis kunnen komen, of er geen mogelijkheid is om de dagbesteding of zorg open te houden, komt alles bij de mantelzorger terecht. "We lopen het risico dat de mantelzorger het afvoerputje wordt van alles wat niet meer kan."
Hoogendijk ziet dat op de mantelzorglijn het aantal binnenkomende vragen ruim is verdubbeld. Het gaat om vragen welke maatregelen genomen kunnen worden, maar ook vragen als: 'Wat als ik niet thuis kan wonen bij degene voor wie ik zorg, waar moet hij of zij naartoe?'
'Je houdt vol totdat het niet meer hoeft'
Een van de mantelzorgers is Miranda van Dijk, de moeder van Marijn. "Je moet Marijn zien als een peuter in een puberlichaam. Hij is net zo groot en sterk als een zestienjarige." Naast zijn verstandelijke beperking heeft Marijn autisme en daardoor behoefte aan structuur. Die structuur valt weg, waardoor voor hem de wereld onveilig voelt.
Van Dijk: "Dat kan hij alleen uiten door te slaan en te schoppen, want hij praat niet." Van Dijk kan hem fysiek niet aan, waardoor de meeste zorg op haar man terechtkomt. Om de druk op het gezin te verminderen, logeert hij in het weekend ergens anders. "Ik denk dat we het wel volhouden, ik denk dat we daarna instorten. Je houdt het vol totdat het niet meer hoeft."
Zorg om ziek te worden
"Mijn grootste zorg is dat een van ons ziek wordt", zegt Van Dijk. Zeker als Marijn niet ziek wordt, want hij verwacht dat de structuur blijft. Dat scenario lijkt reëel sinds afgelopen weekend, waarin Van Dijk last kreeg van haar keel en uit voorzorg in thuisisolatie zit, op een afgesloten kamer in huis.
Haar man moet daardoor de zorg de gehele dag alleen dragen. "Ik merk dat we op onze tenen lopen." Afwisselen is er ook niet meer bij. "Ik hoop niet dat dit lang gaat duren, want dan weet ik niet of we het vol gaan houden."
Crisissituaties
Als de mantelzorgers de zorg niet vol kunnen houden, dreigen crisissituaties te ontstaan. Hoogendijk: "Dan krijg je dat acuut gereageerd moet worden en iemand uit huis geplaatst moet worden." Dat terwijl er op dit moment bijna geen bedden zijn. "Daarom moeten we nu over nadenken en scenario's voor ontwikkelen."
Voor Van Dijk is sinds gisteren de druk deels van de ketel – na overleg met de GGD is besloten dat Marijn weer naar de dagopvang kan. Het logeeradres voor het weekend blijft wel gesloten.
Zware tijden voor de mantelzorgers
Download de NPO Radio 1 app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.