Personeel verlaat zorg vanwege discriminatie en racisme
- Nieuws
- Personeel verlaat zorg vanwege discriminatie en racisme
Discriminatie en weinig diversiteit zorgen ervoor dat personeel wegloopt uit de zorg. Juist in een tijd waarin de tekorten in de sector enorm zijn, is dat een groot probleem. Daarom is er morgen een rondetafelgesprek over in de Tweede Kamer. Saskia Duijs, onderzoeker en docent bij Amsterdam UMC en D66-Kamerlid Fonda Sahla zijn er morgen allebei aanwezig en in De Nieuws BV vertellen ze over de problemen die een weinig inclusieve zorg teweeg brengt.
Video niet beschikbaar
Sahla (D66) initieerde het rondetafelgesprek over diversiteit in de zorg. "We zien dat de kwaliteit en recht op zorg nog niet goed geregeld is. Ook merken we dat de zorg eigenlijk nog ingericht is op de witte man van middelbare leeftijd terwijl we een diverse samenleving zijn."
Vertrek uit de zorg
Duijs heeft onderzoek gedaan naar diversiteit in de ouderenzorg. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat verplegers van kleur of met een migratieachtergrond last hebben van racisme en discriminatie van patiënten, collega's en leidinggevenden.
Ook blijkt dat racisme en discriminatie redenen zijn om de zorg te verlaten en veel impact hebben op werkplezier. "Alle aspecten van diversiteit wegen hierin mee. Niet alleen migratieachtergrond of kleur, maar ook gender of sociaal economisch klasse spelen mee in hoe je op je werk bejegend wordt."
Probleem over de hele linie
Niet alleen in de ouderenzorg, maar ook tijdens de opleiding en stages blijkt dat er gediscrimineerd wordt in de zorg. Uit onderzoek van Lianne Mulder is gebleken dat de kans om aangenomen te worden op de studie Geneeskunde lager is als je ouders niet in de zorg sector werken, je een migratieachtergrond hebt of als je uit een lagere sociale klasse komt. En uit onderzoek van Chantal van Andel is naar voren gekomen dat studenten van kleur tijdens hun coschappen structureel lager beoordeeld worden. "Als ze solliciteren op een opleidingsplek als specialist hebben mensen met een migratieachtergrond of mensen van kleur minder kans om aangenomen te worden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rol minister
Met het rondetafelgesprek hoopt Sahla concrete oplossingen te vinden die ertoe leiden dat iedereen toegang heeft tot de zorg. "We zien meerdere knoppen waaraan gedraaid kan worden, zoals opleiding of het eventueel veranderen van beleid of wetgeving." Sahla ziet vooral minister Helder (dossiereigenaar cultuursensitieve zorg) als hoofdverantwoordelijke.
Ook Duijs vindt de functie van de minister belangrijk. "Er is al zoveel werk gedaan over dit onderwerp en de minister zegt nu het aan het werkveld over te laten. Maar een minister die hier stelling inneemt, dat geeft wel steun."