Wel of geen Michelinster: that's the question
- Nieuws
- Wel of geen Michelinster: that's the question
Grote opwinding in de wereld afgelopen maandag, want bandenfabriek Michelin deelde sterren uit. Correctie: grote opwinding in de Nederlandse culinaire wereld. Nog specifieker: opwinding onder restaurateurs. Want laten we wel wezen: wie zal zich nou écht druk maken over een ster meer of minder? Juist: de eigenaar en de chef van een restaurant. Want zo gauw er een ster schittert, betekent dit meer waardering, meer prestige, meer gasten, meer omzet. Petra Possel over de felbegeerde Michelinsterren.
Petra Possel is presentator van het NPO Radio 1 radioprogramma Mangiare!(NTR) en culinair recensent van NRC Handelsblad.
Een huil en een lach
Meestal zijn de verschuivingen in sterrenland klein, ook dit keer, maar de restaurateurs hangen aan de lippen van de bandenfabrikant. En die bandenfabrikant krijgt gratis een boel publiciteit. Chef Margot Reuten van Da Vinci in Maasbracht moest huilen, ze verloor een ster, Jan de Wit van Le Restaurant moest lachen, want hij kreeg ‘m weer terug. En we zagen verder allemaal mensen die hun dagje vrij, in de horeca de maandag, naar Amsterdam waren gekomen, weer en wind trotseerden om het oordeel van Michelin aan te horen. En o ja, de inspecteur van Michelin zei er nog even bij dat het Nederlands restaurantwezen enorm aan kwaliteit toenam. Nog steeds. Net als vorig jaar.
Ooit at ik in Japans restaurant Yamazato in het Okura Hotel in Amsterdam, het had een paar dagen ervoor net een Michelinster bemachtigd. Ik at en eet er - als de beurs het toelaat natuurlijk - wel vaker, het is een prachtige keuken, de Japanse, en bij Yamazato wordt die in de perfectie uitgevoerd. Naast mij zat een stel, zo te zien al zeker dertig jaar getrouwd, te bekvechten: was dit eten nu werkelijk een Michelinster waard? Met de mondhoeken naar beneden en de wenkbrauwen omhoog prikten ze in de duurste schelp die uit de diepste Japanse zee was opgevist om ons te behagen. De twee waren duidelijk Michelin-toeristen, gasten die een restaurant eenmalig bezoeken omdat dat zo heurt, Michelinsterren nareizen.
'Restaurants zonder Michelinster zijn leuker'
Zal ik eens een geheimpje verklappen? Restaurants zonder Michelinster zijn vaak veel leuker. En soms ook lekkerder. En zeker betaalbaarder. Michelin kijkt naar allerlei zaken waarmee de moderne mens helemaal niet bezig is, want die is bezig om op een gezellige plek een leuke en lekkere avond te hebben. Restaurant Breda, Bak, le Hollandais, Rijsel, Bordewijk en Marius in Amsterdam hebben geen ster en krijgen ‘m ook niet. Terwijl je er héérlijk eet, uitstekende wijn drinkt, charmant en kundig bediend wordt, een feestelijke avond hebt. Restaurant Eindeloos in Leeuwarden, de Hinde in Hindeloopen, de Piloersemaborg in Den Ham, het Armhuis op Vlieland, vislokaal Kaap in Rotterdam… heerlijk eten, geen ster. En ik zou zo nog wel een uurtje door kunnen gaan. Chef Ron Blaauw leverde zijn eigen sterren in en maakte een informele ‘Gastrobar’ van zijn restaurant, omdat de Michelinster te zwaar drukte. Je moet hoge verwachtingen waarmaken, terwijl jezelf wellicht andere prioriteiten hebt.
Nee, mensen, de bekendmaking van de Michelinsterren is een gezelschapsspelletje voor twee handjes vol vakbroeders en -zusters. En wij, gasten, dan? Volg je eigen neus. Of nog specifieker: je eigen smaakpapillen. Verruil de stijfheid, die nu eenmaal vaak hoort bij sterrenrestaurants, voor een avond warme, smakelijke gezelligheid. Dat is pas 2018!