'Blind Date Show' doorbreekt Egyptisch taboe
- Nieuws
- 'Blind Date Show' doorbreekt Egyptisch taboe
Een afspraakje maken met de partner van je dromen: het is in Egypte niet erg gebruikelijk. Voor een huwelijk ga je als man eerder nog praten met de vader van de beoogde bruid. Maar nu is er een online datingshow.
Buitenland Uitgelicht: Egypte met Ruth Vandewalle
Blind date
'Salonhuwelijk' heet het in Egypte: een man vraagt de vader van zijn toekomstige bruid om haar hand en bespreekt met de familie alle praktische zaken: geld, huis, meubels, kinderen en niet zelden is er ook sprake van de betaling van een soort bruidsschat. "Je trouwt hier eigenlijk nooit met een persoon, maar met de hele familie", vertelt correspondent Ruth Vandewalle. Pas wanneer beide families akkoord gaan, wordt de deal gesloten, zwart op wit. Met een beetje geluk bloeit er ook nog liefde tussen bruid en bruidegom.
De nieuwe Blind Date Show heeft weinig met de traditie. In een baanbrekend format gaan twee onbekenden, gescheiden door een scherm, met elkaar in gesprek over drie onderwerpen met elkaar zonder dat ze elkaar zien. Op nummer één staat geld, dan komt de omgang met werk en vriendschappen en vervolgens volgt de levensstijl. De kandidaten geven ze elkaar punten en voordat hun ware identiteit wordt onthuld, beslissen ze of ze elkaar nog een tweede keer willen zien.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Taboe
De show ging in februari van start op Youtube en deed flink wat stof opwaaien. Niet alleen in de publieke opinie maar ook in menig huishouden, weet Vandewalle. "Het is echt een show die taboes doorbreekt en in heel wat huizen voor discussies over daten, het traditionele huwelijk en liefde zorgt."
De makers hebben laten weten op deze manier het daten meer acceptabel te maken in de Egyptische cultuur. Vooralsnog trekt de show 50.000 tot 100.000 kijkers per aflevering, een fractie van de ruim 100 miljoen Egyptenaren.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.