Beschermen luchtfilters in het vliegtuig tegen corona?
- Nieuws
- Beschermen luchtfilters in het vliegtuig tegen corona?
Horeca, theaters en het ov wringen zich in allerlei bochten om aan de coronaregels te voldoen. Toch kunnen we met z'n allen in het vliegtuig stappen naar de zon. Hoe verantwoord is dat en beschermt de luchtfilter in het vliegtuig tegen corona?
Op 15 juni gaan meer grenzen open en zal er meer gevlogen worden. Vliegmaatschappijen beroepen zich onder meer op de aanwezigheid van de HEPA-luchtfilter, die zou zorgen voor schone lucht tijdens de reis.
Luchtfilter
Luchtfilterexpert Alex Spronck kent de HEPA-filters en vertelt in Spraakmakers dat deze filters de lucht in het vliegtuig uitstekend filteren. Voorwaarde is wel dat besmette lucht dóór het filter moet komen en dat is niet altijd het geval.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Als iemand achter je niest, dan gaat deze lucht niet eerst langs het filter, maar zit het in je nek. Dus op dat moment heb je niet zoveel aan een filter en loop je het risico dat je nog steeds besmet wordt in een vliegtuig."
Zelf gaat de filterexpert dit jaar liever thuis op vakantie dan in een vliegtuig te stappen. "Ik zou het voor de lol niet doen."
Geen advies
Er is (nog) geen advies gegeven door het Outbreak Management Team of het RIVM over het besmettingsgevaar in vliegtuigen. De Kamer vraagt nu met een motie om wetenschappelijk onderzoek naar de corona-veiligheid in het luchtverkeer. Ook Jan Paternotte van D66 zit te springen om een RIVM-advies voor de luchtvaart.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Besmettingsgevaar vliegtuig
Volgens luchtvaartexpert Joris Melkert zijn er geen grootschalige wetenschappelijke onderzoeken bekend waarin veel passagiers elkaar met een virus hebben aangestoken.
Van de SARS-epidemie in 2003 is één geval bekend van een doodzieke passagier die al hoestend met koorts aan boord kwam en daar een aantal medepassagiers heeft besmet.
Richtlijnen Europees agentschap
Hoewel het RIVM dus géén protocol voor vliegverkeer heeft, zijn die er wel. Het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid (EASA) heeft richtlijnen opgesteld om veilig te vliegen.
Die veiligheid begint eigenlijk al thuis, zegt Melkert. Zo mag je niet vliegen als je klachten hebt, de kwetsbare groep kan sowieso beter niet vliegen en er wordt op de luchthavens niet meer ingecheckt omdat dit online plaatsvindt. Daarnaast is er aan boord goede luchtbehandeling en moet iedereen een mondkapje op. "De EASA zegt dat het zo veilig zou moeten zijn, maar het zou goed zijn als de virologen daar nog een keer naar kijken."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.