Honderdste stamceldonatie: 'als het goed gaat, komt dat door jouw stamcellen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderdste stamceldonatie: 'als het goed gaat, komt dat door jouw stamcellen'

Het aantal stamceldonoren in Nederland blijft maar toenemen. Nog niet zo heel lang geleden vond in Nederland de honderdste stamceldonatie plaats. Peter Slump heeft hem op zijn naam staan. In Met Het Oog Op Morgen vertelde hij hoe dat in zijn werk ging.

Video niet beschikbaar

Om stamceldonor te worden kun je je gewoon aanmelden. "Ik wist dat niet. Ik zag een keer een berichtje op Facebook, volgens mij van een donor of van een patiënt", vertelt Slump."Toen dacht ik: 'dat is eigenlijk wel heel mooi'."

Hij hoefde niet lang na te denken. "Niet veel mensen doen het. En als niemand het doet is de overlevingskans voor een patiënt zo goed als nihil. Er moet een match zijn om stamcellen te kunnen geven."

Vrijwillig en belangeloos

Die match kwam er bij Slump. Hij moest bloed afgeven en daar werden de stamcellen uitgehaald. Hij weet niet bij wie het terecht is gekomen. "Het enige dat ik weet is het geslacht en een leeftijdscategorie." De organisatie die de stamceldonaties regelt, Matchis, houdt het anoniem om het zoveel mogelijk vrijwillig en belangeloos te laten zijn.

Wel mag een donor anoniem briefcontact houden met zijn match. Als dat na twee jaar allemaal goed verloopt, dan is het mogelijk om de identiteit van de donor en patiënt vrij te geven, mits beide partijen het willen.

Slump weet nog niet of hij dat wel wil. "Kijk, als je donor bent en het gaat mis, daar kan je dan niks aan doen. Maar gaat het goed, dan komt het wel door jouw stamcellen."

Peter Slump heeft de honderdste donatie op zijn naam staan

Ster advertentie
Ster advertentie