'Voordeel btw-verlaging groente en fruit komt vooral bij rijke mensen terecht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voordeel btw-verlaging groente en fruit komt vooral bij rijke mensen terecht'

Het schrappen van btw op groente en fruit is ingewikkeld, weinig effectief en kost enorm veel geld. Toch vindt Tweede Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren) dat het kabinetsplan gewoon doorgezet moet worden. Economisch journalist Jeroen van Wensen vindt dat een slecht idee: "Het voordeel komt vooral terecht bij rijke mensen", zegt hij in Dit is de Dag.

Moet de btw op groente en fruit naar nul procent?

Video niet beschikbaar

Woensdag verscheen er een onderzoek naar het plan, dat afkomstig is uit het regeerakkoord. Daaruit blijkt onder meer dat de verkoop van groente en fruit in het gunstigste geval met slechts 4 procent stijgt, als de btw van 9 naar 0 procent gaat. Het kabinet moet er nog een besluit over nemen.

Voordelen

Ondanks alle praktische en juridische bezwaren vindt Kamerlid Van Esch dat het plan toch doorgezet moet worden. "We hadden wel verwacht dat het niet makkelijk zou zijn om te doen, maar dat weegt wat ons betreft niet op tegen de voordelen. Het bevordert gewoon een gezonde leefomgeving."

Dat de verkoop van groente en fruit maar 4 procent meer oplevert, vindt ze niet per se weinig. "Ik vind het wel meevallen, als je bedenkt dat dit over heel Nederland is en er dus wel degelijk mensen zijn die minder geld te besteden hebben en daardoor meer groente en fruit kunnen kopen. Daar doe je het voor. Ik denk dat we alles op alles moeten zetten om het voor mensen goedkoper en gezonder te maken."

Andere maatregelen

Van Wensen, journalist voor Elsevier Weekblad, ziet geen heil in het plan. "De effectiviteit is gewoon heel laag", zegt hij. "Waarom zou je 1 miljard uitgeven voor bijna verwaarloosbare gezondheidswinst? Dat zou je bijvoorbeeld ook kunnen inzetten voor schoolfruit in achterstandswijken. Dan zit je meteen bij je doelgroep. Op dit moment komt het voordeel volgens het onderzoek vooral bij de rijke mensen terecht."

Ook wijst hij op de praktische uitvoerbaarheid. "Volgens het neutraliteitsbeginsel moet je op producten die op elkaar lijken, dezelfde btw heffen. Dat is best ingewikkeld."

Van Esch kijkt daar anders naar: "Uit onderzoek blijkt juist ook dat de maatregel heel goed zou zijn voor mensen die minder te besteden hebben, zeker omdat gezonde boodschappen de afgelopen jaren al duurder zijn geworden. Juist mensen die het heel hard nodig hebben, kunnen makkelijker tot die boodschappen komen."

Keuzes maken

Ze stelt dat het belangrijk is om de maatregel samen met andere maatregelen in te voeren. "Zo pleiten we ook voor het verbieden van snoepautomaten op scholen, dat lijkt me een heel goed idee."

Van Wensen is sceptisch: "Politiek is keuzes maken", vindt hij. "Je kunt het geld maar één keer uitgeven en niet twee keer. Ik denk dat je de maatregel op zichzelf moet beoordelen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie