Moeten COVID-patiënten minder voorrang krijgen in het ziekenhuis?
- Nieuws
- Moeten COVID-patiënten minder voorrang krijgen in het ziekenhuis?
De ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten, met als gevolg dat de zorg voor andere patiënten moet worden uitgesteld. Nu de pandemie al bijna twee jaar duurt en het eind nog niet in zicht is, rijst de vraag of patiënten met corona zoveel voorrang moeten blijven houden. In Dit is de Dag gingen huisarts Pieter Barnhoorn, IC-afdelingshoofd Peter van der Voort van het UMCG, en medisch ethicus Suzanne Metselaar over deze vraag met elkaar in gesprek.
Video niet beschikbaar
"We moeten een manier zien te vinden waarop iedereen de zorg krijgt waar hij recht op heeft", zegt intensivist Peter van der Voort. "Het is best een lastige om COVID-zorg bewust niet te leveren ten behoeve van anderen."
Toch heerst er onder verpleegkundig personeel een groot gevoel van onrechtvaardigheid, erkent medisch ethicus Suzanne Metselaar van het Amsterdam UMC. "Dat heeft mede te maken met het feit dat van hogerhand wordt besloten hoeveel bedden beschikbaar moeten zijn voor COVID-patiënten en soms staan die leeg. Tegelijkertijd zien veel zorgverleners het lijden en de schade van niet-COVID-patiënten die opnieuw hun operatie uitgesteld zagen worden. Dat wordt als heel belastend ervaren."
Thuis sterven
Volgens huisarts Pieter Barnhoorn is de situatie al heel lang onhoudbaar en heeft hij het liefst dat de lockdown per vandaag stopt. "Ik wil graag dat we de mogelijkheid openlaten dat mensen thuis mogen sterven. Als je al allerlei onderliggend lijden hebt, of je bent 85+, kun je op een gegeven moment je zegeningen tellen. Hoe bang moet je zijn voor de dood dat je besluit naar de intensive care te willen?"
Suzanne Metselaar wil ook graag dat mensen zelf besluiten of ze behandeld willen worden. "Het is belangrijk dat daarover het gesprek wordt gevoerd met familie of met de huisarts. Hoe kun je een patiënt beste zorg geven? Dat is niet automatisch opnemen in het ziekenhuis en doorbehandelen."
Thuiszorg een oplossing?
Er zijn ook steeds meer initiatieven om COVID-patiënten thuis zorg te verlenen, in plaats van op de verpleegafdeling van een ziekenhuis. Dat klinkt mooi, maar huisarts Barnhoorn heeft zijn bedenkingen. "De thuiszorg is op dit moment overbelast. Ik kan nu bijvoorbeeld al geen palliatieve zorg regelen voor een kankerpatiënt, laat staan voor iemand met corona bij wie het snel achteruit kan gaan."
IC-afdelingshoofd Peter van der Voort wil graag meedenken om te zien of dit soort mogelijkheden meer benut kunnen worden. "De techniek om COVID-patiënten thuis te monitoren is beter geworden. En als het nodig is, kunnen zelfs intensivisten daarin participeren om kennis over te brengen naar huisartspraktijken."