Nieuw testadvies bij milde klachten: 'Zelftesten doen het beter'
- Nieuws
- Nieuw testadvies bij milde klachten: 'Zelftesten doen het beter'
Vanaf morgen hoeven mensen bij milde klachten niet langer naar de GGD te gaan voor een PCR-test, maar mag je thuis een sneltest doen. Bij een negatieve zelftest hoef je vervolgens niet meer thuis te blijven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In NOS Nieuws en Co contact met Jan Kluytmans, arts-microbioloog en lid van het OMT.
Video niet beschikbaar
Tot dusver moesten mensen met milde klachten zich bij de GGD melden voor een test; de nieuwe richtlijn breekt daar dus mee.
Quarantaine
Bij een positieve test moet je je opnieuw laten testen bij de GGD. Dit geldt niet voor mensen met een zwakke gezondheid, die moeten bij milde klachten altijd naar de GGD. Ook wie aanhoudende milde klachten heeft, ook na een negatieve zelftest, wordt alsnog geadviseerd om naar de GGD te gaan.
Deze wijziging geldt ook niet voor mensen die zich moeten laten testen omdat iemand in hun omgeving corona heeft. Die mogen een zelftest doen, maar moeten dan alsnog in quarantaine blijven, ook na een negatieve uitslag. Op de vijfde dag moeten zij zich bij de GGD laten testen. Als daar de test negatief is, mogen ze uit quarantaine, zoals ook staat omschreven in de huidige richtlijnen.
"Uit het onderzoek blijkt dat de gevoeligheid van de zelftest bij mensen met klachten ongeveer negentig procent is. Dat is beter dan eerder uit onderzoek bleek. Dus kennelijk doen die zelftesten het nu beter", aldus Kluytmans. "Ondertussen zien we de testbereidheid in de teststraten sterk afnemen. Dat is zorgelijk."
Testbereidheid
"De gedragsunit van het RIVM heeft daarom onderzocht hoe je dat zou kunnen verbeteren. En wat blijkt, als je thuis testen hebt liggen, dan zal de testbereidheid met tientallen procent toenemen. We kunnen dus beter inzetten op een test die net iets minder gevoelig is, maar wel veel makkelijker uit te voeren en uiteindelijk een beter resultaat geeft", zei Kluytmans.
"De betrouwbaarheid is hoog. Als de zelftest positief is, dan is de kans dat dat onterecht is minder dan één procent. Als je kijkt naar de mensen die positief zijn getest en naar de teststraat komen ter bevestiging, dan hebben bijna negentig procent van die mensen ook een positieve PCR-test."
Morgen zal het ministerie van Volksgezondheid de veranderende richtlijnen aankondigen, en zullen ook de richtlijnen op Rijksoverheid.nl zijn bijgewerkt.