'We hadden nu al virusremmers tegen corona kunnen hebben'
- Nieuws
- 'We hadden nu al virusremmers tegen corona kunnen hebben'
Als er lessen waren getrokken uit de SARS-uitbraak, waren er nu virusremmers geweest die tegen het coronavirus werken. Dat zegt hoogleraar moleculaire virologie van het LUMC in Leiden, Eric Snijder, in WNL Op Zaterdag. "We hebben na de eerste SARS-uitbraak de bal laten vallen. De virusremmers hadden er nu al kunnen zijn."
‘We hadden nu al virusremmers tegen corona kunnen hebben’
Video niet beschikbaar
"Wat betreft de virusremmers, dus de geneesmiddelen die infectie kunnen remmen of blokkeren, is het nu een poging om te kijken wat er nog te redden is", zegt Snijder. Hij is een van de wetenschappers van het LUMC die momenteel werkt aan een vaccin tegen het coronavirus.
'Werkt voor alle coronavirussen'
Het ontwikkelen van virusremmers is volgens Snijder "de enige aanpak die je van tevoren al klaar kan hebben liggen". Virusremmers kun je ontwikkelen tegen de hele groep coronavirussen, zo legt Snijder uit. "Die zou je met hetzelfde soort molecuul kunnen blokkeren. Dat soort geneesmiddelen kun je over het algemeen op de plank leggen en inzetten als het nodig is. Terwijl je voor een vaccin juist pas goed aan de slag kan als het precieze virus is opgedoken. Dan ontbreekt de tijd om het snel genoeg te maken."
Het beste voorbeeld van de inzet van virusremmers is de behandeling van HIV, aldus Snijder. "Daar zijn er zo'n 20 tot 30 van ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar. Door een goede cocktail van die remmers te gebruiken, kun je een infectie als AIDS onder de duim houden." Voor coronavirussen ligt dat nog simpeler omdat remmers van het coronavirus maar een maand lang genomen te hoeven worden, waardoor bijwerkingen minder uitmaken. "Dan is het virus al opgeruimd", aldus Snijder.
Download de NPO Radio 1 app
Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.