Daisy gaat viral met raps over jongeren in coronatijd: 'Ik ben een soort TikTok-psycholoog geworden'
- Nieuws
- Daisy gaat viral met raps over jongeren in coronatijd: 'Ik ben een soort TikTok-psycholoog geworden'
Steeds meer jongeren voelen zich eenzaam en somber door de coronacrisis. Daarbij vinden ze het vaak eng om over deze gevoelens te praten en hulp te zoeken. Op TikTok probeert psycholoog Daisy Veenstra dit taboe te doorbreken. Niet met zware psychologenpraat, maar met raps. "Ik wil bepaalde thema’s bespreekbaar te maken", zegt Veenstra in Humberto.
Video niet beschikbaar
Ondertussen maakt het kabinet vandaag bekend dat er 200 miljoen euro beschikbaar komt om jongeren en kwetsbaren door de coronacrisis heen te helpen. "Fantastisch!" roept Veenstra. "Ik hoop dat het goed terechtkomt. Ik hoop dat ze jongeren erbij betrekken om te bepalen waar het geld naartoe moet."
In september begonnen
De jonge psycholoog is pas net bezig met deze creatieve hulp aan jongeren. "Ik ben in september begonnen met rappen, dat sloeg zo goed aan, dat ik gelijk een groot aantal volgers kreeg. Dit zijn andere tijden dan toen ik 14 was, ik ben nu zelf 25. De behoefte om mezelf te laten horen groeide, ik wil bepaalde thema’s bespreekbaar te maken."
En dat slaat aan. Veenstra krijgt vaak emotionele reacties binnen van jongeren, die zich er meer dan eens in herkennen. "Sommigen moeten ervan huilen. Ze komen bij mij met gevoelens van angst, depressie, eenzaamheid. Ik ben een soort TikTok-psycholoog geworden."
Positieve psychologie
Het is niet zomaar dat Veenstra voor deze vorm gekozen heeft. "Ik heb een master gedaan in talentontwikkeling en creativiteit. Ik ben dus geen klinisch psycholoog die lange klinische trajecten doet. Juist deze vorm spreekt mij heel erg aan, om vanuit de positieve psychologie mensen aan te spreken. Dit is dus precies mijn ding."
Daarnaast heeft Veenstra ook nog wel een advies aan ouders van jongeren. "Zorg ervoor dat je je zoon of dochter de ruimte geeft om te praten over gevoelens, en vraag dan ook door. Neem niet genoegen met 'ja, het gaat wel oké'. Ga in gesprek. Ik hoor heel veel jongeren die niet bij hun ouders durven aan te geven dat het niet goed met ze gaat. Dat vind ik schrijnend."
Daisy Veenstra
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.