Binnenland
NOS

Griepgolf naar het hoogste niveau in jaren: Wat merk je in de praktijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griepgolf naar het hoogste niveau in jaren: Wat merk je in de praktijk?

Het aantal griepgevallen in Nederland is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel is het aantal mensen dat zich meldt bij de huisarts sinds het begin van de griepepidemie verdubbeld. Shakib Sanaa, huisarts in Leerdam, merkt de gevolgen van de griepgolf in zijn praktijk.

Video niet beschikbaar

"Na de kerstperiode zagen we een toename van patiënten met griepachtige klachten. Deze 'hulpluchtweginfecties' zijn de afgelopen weken snel toegenomen", vertelt Sanaa. Hoewel griepepidemieën elk jaar rond deze tijd voorkomen, lijkt de situatie dit jaar anders. De griep duurt langer en het herstel van patiënten verloopt trager. Waar dat precies door komt, kan Sanaa niet met zekerheid zeggen. "Misschien heeft het iets met de vaccinatiegraad te maken. De griepprik wordt gegeven aan mensen boven de 60 jaar of mensen met aandoeningen. Vroeger was de vaccinatiegraad 72%, vorig jaar 55%. Iets minder dan de helft van die groep heeft de vaccinatie dus niet gehaald. Als die ziek worden, kan de griep gecompliceerd verlopen."

Herstellen

Sanaa merkt ook dat veel mensen te snel terugkeren naar hun werk nadat ze zich beter voelen, om daarna weer ziek te worden. "Dat verhaal kan ik echt copy-pasten. Dat mensen denken dat ze beter zijn, alle werkzaamheden hervatten, en vervolgens nog zieker worden. Dan komt er een bacteriële infectie bij, krijgen ze longontsteking en vervolgens antibiotica voorgeschreven", legt Sanaa uit.

Bovendien zijn mensen die (nog) griepklachten hebben, erg besmettelijk. "Denk maar aan het coronavirus. Ze kunnen dan makkelijk het virus overbrengen naar andere mensen. Uitzieken is echt heel belangrijk. Ook voor de werkgevers: op het moment dat een nog zieke werknemer terugkomt, is het eigenlijk vragen om problemen."

Kwetsbare groepen

Jonge mensen worden relatief snel weer beter, maar voor de kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en nierproblemen, kan griep gevaarlijk zijn. "Bij hen kan de griep ernstiger verlopen, bijvoorbeeld door uitdroging bij nierfalen of een langdurig herstel bij longontsteking."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie