Mensen met dementie hebben recht op een casemanager, maar weten dat niet
- Nieuws
- Mensen met dementie hebben recht op een casemanager, maar weten dat niet
Als je de diagnose dementie krijgt, heb je recht op een vaste begeleider. Er komt namelijk nogal wat bij de ziekte kijken. Marion en haar man Leendert, die alzheimer heeft, kunnen niet zonder. Tegelijk weten veel mensen niet van de mogelijkheid.
Video niet beschikbaar
Diagnose alzheimer
In eerste instantie werd gedacht dat Leendert overspannen was door het werk dat hij toen nog deed. Maar dat bleek anders te zitten, ontdekte zijn neuroloog vlak voordat hij met pensioen ging.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 70 procent van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Wie alzheimer heeft, krijgt vroeg of laat problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Een medicijn is er (nog) niet.
Luisterend oor
Een casemanager is een onafhankelijke, vaste begeleider waar iemand met de diagnose dementie vanuit de basisverzekering recht op heeft. "Zo iemand helpt jou en je naasten op alle mogelijke manieren, weet precies met welke regels je te maken hebt. En kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van dagopvang", vertelt directeur Liesbeth Hoogendijk van belangenvereniging MantelzorgNL.
Voor mantelzorgers als Marion Kluck is de casemanager een luisterend oor, een aanspreekpunt. Renee Jannes helpt bijvoorbeeld bij het vinden van de juiste zorg voor Leendert. Ook biedt zij emotionele begeleiding als dat nodig is. En dat is niet overbodig, vertelt ze, want het is niet makkelijk als je partner zo verandert.
Zelf het wiel uitvinden
Maar ondanks dat Leendert sinds zijn diagnose recht heeft op een casemanager werd hij daar niet op gewezen door zijn huisarts of verzekeraar. En dat geldt voor veel meer mensen: uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat maar een derde van de mensen die er recht op heeft, gebruik maakt van een casemanager.
"Dat er een alzheimercafé of informatieavond bestaat, dat er vrijwilligers zijn die je kunnen helpen, dat er dagbesteding is. Dat weet je niet als je in het diepe wordt gegooid door zo'n ziekte." Nadat Marion eerst zelf het wiel moest uitvinden, vond ze een casemanager en daar is ze ontzettend blij mee.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.