NOS Radio 1 Journaal
NOS

Botox en fillers steeds gewilder, ook complicatiespreekuur loopt vol

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Botox en fillers steeds gewilder, ook complicatiespreekuur loopt vol

Het aantal mensen dat een cosmetische ingreep laat doen, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral botox en fillers zijn mateloos populair, blijkt uit cijfers van het Erasmus MC in Rotterdam. Daar zien ze ook het zogenoemde complicatiespreekuur vollopen.

Video niet beschikbaar

Tussen 2019 en 2022 is het aantal behandelingen met botox meer dan verdubbeld, van 250.000 naar 550.000. Botox is een eiwit dat op de zenuwcellen werkt. Daarmee wordt de spierspanning tegengegaan waardoor bijvoorbeeld rimpels worden verzacht. Mensen krijgen daar vaak een andere gelaatsuitdrukking van.

Ook het aantal behandelingen met fillers is gestegen: van 162.000 in 2019 naar 294.000 in 2022. Fillers worden gebruikt om rimpels op te vullen, of bijvoorbeeld om ingevallen wangen extra volume te geven of de kin- en kaaklijn strakker te maken.

Vanwege die populariteit van deze cosmetische ingrepen, worden op steeds meer plekken behandelingen aangeboden. En dat is soms problematisch, zegt Tom Decates, cosmetisch arts en onderzoeker van het Erasmus MC. Hij ziet namelijk ook dat veel aanbieders niet zijn opgeleid voor deze behandeling. Er is een tweejarige opleiding voor artsen om hiervoor een bevoegdheid te krijgen. Maar toch zijn er mensen die werken zonder die bevoegdheid, bleek uit eerder onderzoek. "Honderden mensen denken: ik doe dit wel eventjes ernaast. En ik denk dat het daar niet helemaal goed gaat."

Afgestorven huid

Volgens Decates zijn er veel voorbeelden van ingrepen waar het mis is gegaan. Zoals bij iemand waarvan de huid van de wang is afgestorven na het inspuiten van fillers bij de neus. Sinds 12 jaar houdt de arts met zijn collega’s een speciaal complicatiespreekuur. "12 jaar geleden was het spreekuur één keer in de week. Nu zitten we er met vijf artsen, 5 dagen in de week. De wachttijd is opgelopen naar 3 tot 6 maanden."

De cosmetisch arts wijdt de toename vooral aan sociale media, zoals TikTok en Instagram. "Je bekijkt één keer iets over botox of fillers, en vervolgens krijg je de hele tijd dezelfde informatie toegestopt. Dan krijg je ook allemaal aanbiedingen van schreeuwerige klinieken die het iets minder nauw met de wet- en regelgeving nemen", legt Decates uit. "En dan denk je dat je voor 100 euro dat wel ergens eventjes kan laten doen."

‘Anti-influencer’

"We zouden wel graag wat meer hulp willen krijgen bijvoorbeeld van onder andere de overheid", gaat Decates verder. "Vooral op het gebied van voorlichting kunnen we nog heel veel bereiken." Hij is nu zelf maar een TikTok-account begonnen, waarop hij voorlichting geeft. "Als anti-influencer."

In de filmpjes vertelt de arts dat het in 99 procent van de gevallen goed gaat, maar dat er wel uitzonderingen zijn. "Als het niet goed gaat, zit het wel in je gezicht. Dan ben je zowel fysiek als mentaal voor het leven getekend."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie