NOS Radio 1 Journaal
NOS

Ondanks hervormingen waarschuwt Jeugdautoriteit: 'Jeugdzorg staat onder druk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks hervormingen waarschuwt Jeugdautoriteit: 'Jeugdzorg staat onder druk'

Het gaat steeds slechter met de Jeugdzorg in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van de Jeugdautoriteit. De sector heeft onder andere te maken met stijgende kosten en een hoog ziekteverzuim, waardoor de toegankelijkheid van de zorg onder druk staat. En dat terwijl de sector vorig jaar met allerlei nieuwe regels kwam die voor verbetering hadden moeten zorgen. Kees van Nieuwamerongen, directeur van de toezichthouder, vertelt over de problemen in de sector.

Jeugdzorg wordt eerder slechter dan beter

Video niet beschikbaar

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg, maar die kampen vaak met bezuinigingen. Door minder geld van die gemeenten, inflatie en hogere lonen hebben veel jeugdzorgaanbieders te maken met financiële problemen. Ook het ziekteverzuim is hoog. "Aanbieders die ongeveer 30 procent van de omzet leveren van de zorg, staan op omvallen", vertelt Van Nieuwamerongen. Hierdoor staat de toegankelijkheid en continuïteit van de zorg onder druk.

Aanbod bepaalt vraag

Volgens Van Nieuwamerongen gaat er een ingewikkeld verhaal schuil achter de financiën van de jeugdzorg. "Het aanbod bepaalt eigenlijk de vraag. Dus als je bepaalde zorg aanbiedt, is er ook altijd wel vraag." De afgelopen jaren ging het stelsel uit van de preventieve werking van lichtere zorg, en is daar veel in geïnvesteerd. "Hierdoor zie je dat er minder geld beschikbaar is voor de zwaardere zorg, voor jeugdigen die écht grote problemen hebben." De preventieve werking van lichte zorg niet zo goed te werken als gehoopt. "De gedachte was dat het dan niet erger wordt. Maar het wordt wél erger."

Vertrouwen

Een ander groot probleem is het gebrek aan vertrouwen tussen de verschillende partijen. "Er is constant een clash tussen aanbieder en gemeente over de hoogte van tarieven. En over het geld dat gemeentes over hebben voor de jeugdzorg." Om die reden gaat er volgens Van Nieuwamerongen veel tijd en geld zitten in administratieve lasten, regels en verantwoording. "Daardoor komen ze niet toe aan het goede gesprek over continuïteit en beschikbaarheid van de jeugdzorg."

Hervormingsagenda

Vorig jaar is er door het Rijk, de aanbieders en de gemeenten een hervormingsagenda gevormd. Toch hebben die afspraken nog niet voor verbetering gezorgd. "Die agenda wordt momenteel nog uitgewerkt", vertelt Van Nieuwamerongen, "maar we zien dat het veld zo ingewikkeld en versplinterd is dat het lang duurt voordat er maatregelen genomen worden. Er zijn goede plannen, maar het duurt lang voordat die verwerkt zijn in wet- en regelgeving."

Hoewel de uitwerking van de hervormingsagenda dus nog op zich laat wachten, is stilzitten volgens Van Nieuwamerongen geen optie: "Wacht nou niet tot het klaar is, maar neem nu al stappen! Als aanbieder of gemeente kan je nu al aan de slag."


NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie