Journalisten Kitty Herweijer en Elif Isitman: 'Er wordt vaak een karikatuur gemaakt van millennials'
- Nieuws
- Journalisten Kitty Herweijer en Elif Isitman: 'Er wordt vaak een karikatuur gemaakt van millennials'
Journalisten Kitty Herweijer en Elif Isitman maken de podcast Ongefilterd voor De Telegraaf. In de succesvolle podcast geven ze op een humoristische wijze hun mening over zowel lichte als zware onderwerpen die momenteel spelen in het leven van millennials, boomers en Gen Z’s. "Het is natuurlijk heel ijdel om te denken, dit wat wij bespreken samen is zo interessant, dit moeten andere mensen horen. Maar we waren toch zo onbeschaamd", zegt Kitty Herweijer in Kunststof.
Kitty Herweijer en Elif Isitman, journalisten - Kunststof
'Wat is een millennial zonder podcast'
Kitty Herweijer is columnist en mediaverslaggever bij De Telegraaf en Elif Isitman was er tot een paar dagen geleden parlementair verslaggever, maar maakt in september de overstap naar WNL. Wat dit voor gevolgen heeft voor de podcast is nog even de vraag.
"Wij zijn allebei millennials en wat is een millennial tegenwoordig zonder podcast!", zegt Kitty Herweijer. "Dus wij wilden ook. Elif en ik zijn al jaren vriendinnen. Het is natuurlijk heel ijdel om te denken, dit wat wij bespreken samen is zo interessant, dit moeten andere mensen horen. Maar we waren toch zo onbeschaamd."
Elif Isitman: "Voor mij is het meer een soort therapie, die je openlijk voert, en waar je troost uit haalt als andere mensen er dingen in herkennen."
Millennials
Kitty: “Millennials is misschien een containerbegrip, maar ik denk wel dat je bepaalde dingen kunt vastpinnen aan millennials, maar dat er natuurlijk heel veel variatie zit in die groep. Er wordt vaak een karikatuur gemaakt van millennials.”
“Het verwende imago komt in de media wel vaak naar voren," zegt Elif, "of het feit dat millennials niet kunnen kiezen, het krijgen van een gezin uitstellen. Maar het gaat eigenlijk bijna altijd over de hoogopgeleide, Randstedelijke millennial.”
'Tikkie zou in het Midden-Oosten niet van de grond komen'
Elif Isitman komt een Turks/Nederlands gezin "met heel veel invloeden van buitenaf. Wat ik altijd wel grappig vind is dat als je mensen spreekt met een bi-culturele of multiculturele achtergrond, ze allemaal wel hetzelfde staan in hoe ze naar Nederland kijken. Daarbij maakt de cultuur waar je vandaan komt niet zoveel uit. Het heeft een toegevoegde waarde omdat je daardoor Nederland ook van buitenaf kunt beschouwen.
Je moet volgens mij vaak Nederland uit zijn geweest, deels buitenlands zijn, of in het buitenland wonen om die typisch Nederlandse dingen goed te kunnen zien.
Zo’n app als Tikkie bijvoorbeeld, die is echt typisch Hollands. Die zou in het Midden-Oosten niet eens van de grond komen. Mensen zouden denken, waarom zou ik twee euro naar jou moeten overmaken?”
Kansengelijkheid
In de podcast zijn ze altijd letterlijk ongefilterd en recht voor zijn raap, maar in hun werk houden ze een scherp oog voor maatschappelijke onderwerpen. De columns van Kitty gaan veelal over eerlijke kansen, echte emancipatie, echt feminisme en over de kloof tussen arm en rijk.
Kitty: “Ik heb geen intellectuele achtergrond. Ik ben opgegroeid in een achterstandswijk in Den Haag, in Morgenstond, niet heel ver van de Schilderswijk, Den Haag Zuid-West. Mijn zus en ik zijn alleen met mijn moeder opgegroeid, we zaten in de bijstand.
Ik ben heel dankbaar voor de kansen die je krijgt in Nederland om te kunnen klimmen op de maatschappelijke ladder. Daarom heb ik denk ik wel een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zeker op thema’s als onderwijs. Als ik nu lees dat vijfentwintig procent van de kinderen zo slecht kunnen lezen als ze van school komen, dat ze niet eens een bijsluiter kunnen lezen, of een email, vind ik dat echt vreselijk. Dat zijn allemaal mensen die potentieel hebben, maar ze krijgen niet de kans zichzelf te ontplooien."