Gezondheid
MAX

'Als je je billen afveegt met wetenschap, verdien je geen podium bij een wetenschappelijk instituut'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je je billen afveegt met wetenschap, verdien je geen podium bij een wetenschappelijk instituut'

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, ook wel bekend als Sjamadriaan, roept onderwijs instanties op het matje. Het is hem een doorn in het oog dat de instellingen influencers en gezonheidsgoeroes uitnodigen die het niet zo nauw nemen met de wetenschap, om lezingen te geven aan personeel of studenten.

Video niet beschikbaar

"Recent gaf een omstreden influencer een praatje voor het personeel van de Hogeschool Utrecht", zegt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. "Dat was iemand die op social media zei dat vaccinaties niet deugen, dat je je niet moet insmeren met zonnebrand en dat je rauwe melk moet drinken. Dat is allemaal aantoonbaar onzin." De Hogeschool Utrecht bood later excuses aan voor het uitnodigen van deze gast.

Over twee weken geeft Richard de Leth een theatercollege op de Vrije Universiteit Amsterdam. "Hij zegt dat brood slecht voor je is, kraanwater is slecht, het HPV-vaccin is slecht. Als je kanker hebt, is dat je eigen schuld, omdat je niet op het juiste pad zit."

Vitaliteitspraatje

Allemaal dingen die haaks staan op de wetenschappelijke consensus. "Hij noemt het ook misdadig dat miljoenen vrouwen aan het 'chemisch hormonale experiment' meedoen dat de anticonceptiepil heet. Dan heb gewoon geen respect voor de geneeskunde."

De hogeschool Utrecht had niet helemaal door dat de betreffende influencer dit soort uitspraken deed op social media. "Zij denken gewoon, wij zetten een leuke coach op het podium en die kan dan een vitaliteitspraatje geven. Op het podium is de toon ook vaak wel wat milder. Dan komen er gewoon dingen voorbij als: je moet meer staan tijdens je werk, gezonder eten."

Plek voor discussie

Maar is een plek als een universiteit niet juist een plek waar meerdere geluiden gehoord moeten worden? Hoort dat ook niet bij wetenschap? "Daar ben ik het mee eens, maar hier is geen sprake van debat. Het is alleen maar informatie zenden. En als je een discussie voert, moet het wel met respect voor wetenschappelijke methodes."

De Vrije Universiteit heeft de kritiek van Ter Braack doorgestuurd naar het impresariaat van De Leth. "Voor zover ik weet, gaat zijn praatje gewoon door. Let zal ook achteraf weer gaan zeggen: 'Nou ik heb bij de Vrije Universiteit Amsterdam op een podium gestaan, dus mijn evangelie is weldegelijk wetenschappelijk onderbouwd.' Dat doet hij wel vaker namelijk."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie