Zes manieren om de zorgpremie niet nóg verder te laten stijgen
- Nieuws
- Zes manieren om de zorgpremie niet nóg verder te laten stijgen
De zorgpremies gaan flink stijgen. "Als dit zo doorgaat dan stijgt die premie binnen een aantal jaren zomaar naar 200 euro", zei DSW-directeur Aad de Groot vanochtend in het Radio 1 Journaal. Hij vreest dat dat binnen vier jaar al kan gebeuren. Hoe voorkomen we dat die magische grens wordt bereikt? In Geld of je leven gaven Aad de Groot en hoogleraar betaalbare en toegankelijke zorg Patrick Jeurissen (Radboud Universiteit) een aantal handvatten:
1. Minder nadruk op productie
DWS-baas De Groot vindt dat we een boel geld kunnen besparen als we de nadruk op productie verminderen. "Ons systeem is daarop ingesteld", stelt hij. "Dat betekent dat als je meer doet, je meer betaald krijgt. Dat klinkt logisch, maar dat betekent ook dat als je iets niet doet, dat je daar niet voor betaald krijgt. Als je een knie-operatie niét doet en de patiënt terugstuurt naar een fysiotherapeut (en daarmee kosten bespaart, red.) krijg je daar niet voor betaald. Die prikkels zijn verkeerd."
2. Heel dure behandelingen misschien niet doen?
Jeurissen vindt dat we een discussie moeten voeren over bepaalde zorg. Heel dure zorg, is die het eigenlijk wel waard? Eerder werd in het programma Villa VdB al 'overbehandeling' aangekaart. Net als Jeurissen vindt de beweging Dappere Dokters dat we schepere keuzes moeten maken. In Dit is de Dag stelde zorgeconoom Xander Koolman dat de effectiviteit van veel zorg, ook dure zorg, erg tegenvalt.
3. Meer samenwerking
Jeurissen vindt ook dat er veel meer integraal gewerkt moet worden. "Patiënten hebben vaak niet één aandoening, maar drie, vier of vijf", stelt hij. Zorgverleners kunnen veel beter samenwerken, waarmee ook kosten bespaard kunnen worden. Dat klinkt simpel, maar dat is best een transitie, denkt hij: "Ons systeem is daar niet op ingericht, dus dit is wel echt een grote ombouw."
4. Indirecte kosten besparen
Ons zorgsysteem kent veel kosten die niet naar zorg gaan, maar naar randverschijnselen, zoals administratie. Dat is meer dan in andere landen, stelt Jeurissen. Dit zou een stuk minder kunnen.
5. Een minder breed basispakket
Eerder pleitte de directeur van zorgverzekeraar CZ, Joep de Groot, in Geld of je leven voor een kleiner basispakket. "We moeten een aantal vraagtekens gaan zetten. Kunnen we deze vorm van zorg nog blijven leveren?" vroeg hij zich hardop af.
6. Contracten met zorgverleners regionaal organiseren
Aad de Groot van DSW wijst ook nog op onderhandelingen die zorgverzekeraars doen met zorgverleners, zoals ziekenhuizen. "Wij contracteren als DSW alle zorgverleners van heel Nederland", vertelt hij. Hij moet al de onderhandelingen zelf doen, terwijl dat inefficiënt is. Hij neemt de ziekenhuizen als voorbeeld. "Wij hebben een contract met alle 85 ziekenhuizen. Ook ziekenhuizen in Limburg en Groningen, waar we maar een half procent marktaandeel hebben. Dat is voor ons veel gedoe, en voor het ziekenhuis ook", vertelt hij.
De Groot denkt dat per regio de twee grootste zorgverzekeraars de afspraken kunnen maken. "Zij kennen de situatie in de regio, die kunnen kijken waar je beter kunt samenwerken met zorgverleners en gemeenten." De rest kan dan volgen, denkt hij.
De zorgpremie gaat naar 149 euro, hoe houden we de zorg betaalbaar?
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.