Huisartsen niet bang voor AI: 'Internet is best hypochondrisch'
- Nieuws
- Huisartsen niet bang voor AI: 'Internet is best hypochondrisch'
ChatGPT is beter in het beantwoorden van medische vragen dan artsen, en ook nog eens vriendelijker! Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Is ChatGPT de huisarts van de toekomst? Huisartsen vrezen nog niet voor hun baan en zien ook voordelen in AI, zeggen huisartsen Peter Dekkers en Tobias Bonten in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Bonten is niet bang dat hij snel op zoek moet naar ander werk. "Als huisarts blijf je de persoon, iemands achtergrond en familie kennen. Dat maakt dat je de medische data anders gaat interpreteren en ander advies gaat geven." Dat is volgens Bonten ook de kracht van de huisarts.
Dekkers sluit zich daar bij aan en ziet juist de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI). "AI gaat ons denk ik enorm ondersteunen de komende jaren. Wij doen nog veel dingen handmatig en ChatGPT heeft ons een inkijkje gegeven wat er in de toekomst allemaal mogelijk is."
'Internet is hypochondrisch'
Ondanks de indruk die de chatbot op Dekkers maakte, zou hij de adviezen niet direct overnemen. "ChatGPT reageert op een grote database, maar we weten niet wat de input daarvan is geweest, dus hoe betrouwbaar is de informatie die terugkomt?", vraagt de huisarts zich af.
Bonten vult aan. "Het internet is best wel hypochondrisch. Een grote taak van huisartsen is om de hypochondrie die het internet genereert een beetje tegengas te geven.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geen oplossing huisartsen tekort
Maar hoe zit het met de wensen van patiënten? Bonten kan zich voorstellen dat jongeren sneller antwoord willen en dat ouderen het fijner vinden iemand in het echt te spreken. "We moeten mensen de keuze blijven geven." Volgens Bonten wordt daar nu onderzoek naar gedaan.
Dekkers verwacht dat AI voornamelijk een ondersteunende rol zal vervullen en dat de arts het menselijk contact blijft onderhouden. AI zal ook niet de druk op huisartsen oplossen, denkt Bonten. "Maar het is wel een gereedschap dat kan helpen."