Generatiegebonden verbod nodig voor rookvrije toekomst? 'Jongeren zijn prooi van tabaksindustrie'
- Nieuws
- Generatiegebonden verbod nodig voor rookvrije toekomst? 'Jongeren zijn prooi van tabaksindustrie'
Als het aan de Britse overheid ligt, komt er een tabaksverbod voor iedereen die in of na 2009 geboren is. Door dat te doen, hopen ze sneller een rookvrije generatie te krijgen. Is dat ook een goed plan voor Nederland? "Het is heel belangrijk dat we onze kinderen beschermen tegen tabak en nicotine. Ze zijn de prooi van de tabaksindustrie, zij moeten de dode rokers vervangen", zegt Noor Rikkers, kinderlongarts bij LUMC, bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'Het Britse plan voor een levenslang tabaksverbod is een goed idee'
In Nederland worden de accijnzen regelmatig verhoogd en zijn vapes met smaakjes al verboden. Dit alles om een rookvrije generatie te bewerkstelligen. De Britten nemen het een stapje verder en willen een generatiegebonden verbod inlassen. Rikkers is daar "ernstig" voor. "We hebben het niet over een gewoonte, we hebben het over een keiharde verslaving. Jongeren die gaan vapen of roken, raken heel snel verslaafd aan nicotine."
Handhaving
Rikkers pleit ervoor dat eenzelfde soort plan worstel schiet in Nederland, maar dan met een verbod voor jongeren geboren in of na 2012. Daarnaast moet er beter gehandhaafd worden, zegt de kinderlongarts. "Voorlichting is heel belangrijk, maar dat is niet de gouden graal. Er is veel meer nodig. Deze industrie is er gedijd bij om onze kinderen verslaafd te maken, dat moeten we met man en macht voorkomen."
'Sigaretten zijn van het verleden'
"We willen zo snel mogelijk stoppen met de verkoop van sigaretten en begin vooral niet. Laat je informeren over alternatieven", reageert Ole Heil, directeur externe betrekkingen bij tabaksproducent Philip Morris. Heil mist de "gezondere alternatieven" in deze discussie. "Sigaretten zijn van het verleden. De toekomst ziet er anders uit. Wij zetten vol in op stoppen. Maar rokers stoppen dan niet zomaar. Onze toekomst ligt in rookvrije alternatieven, daar zetten we volledig op in."
Heil ziet dat accijnsverhogingen ervoor zorgen dat mensen naar het buitenland gaan om hun tabak in te kopen. Een eventueel verbod zou daar ook voor zorgen. "Als wij stoppen, is het niet weg. Dat is een illusie. Wij zetten daarom in op alternatieven."
Leeftijdsdiscriminatie
Anniek de Ruijter, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de UvA, denkt dat een volledig verbod er voorlopig in ieder geval niet komt. "Ouderen zijn groot geworden in een tijd dat tabaksgebruik normaal was. Daarom is een vol verbod niet wenselijk. Voor kinderen kunnen we nu een nieuwe situatie creëren, dus dat moeten we doen." Dat heeft vooral met wetgeving te maken, aangezien dat als EU-lidstaat op Europees niveau geregeld wordt en dat de zaak bemoeilijkt. "Je hebt de vrije markt, maar die kan belemmerd worden. Aan de andere kant kun je spreken van leeftijdsdiscriminatie, maar dat kan beschermd worden door de gezondheidsplicht."
Eigen gewin
"Roken is geen keuze. Het is echt een verslaving waar je moeilijk aan af kunt komen", zegt luisteraar Arjen. Beller Marc Nouwen werkt al 20 jaar in het onderwijs en hoopt ook op verandering. "Die industrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken voor eigen gewin. Daar moet de overheid iets aan doen." Luisteraar Nancy van Volendam heeft een tabakszaak en zet vraagtekens bij een verbod. "Je kunt het niet echt handhaven."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.