Wat gebeurt er als je teelbalkanker krijgt? 'Ik ben de volgende ochtend direct geopereerd'
- Nieuws
- Wat gebeurt er als je teelbalkanker krijgt? 'Ik ben de volgende ochtend direct geopereerd'
In de maand Movember staat mannengezondheid centraal. Dat betekent extra aandacht voor onderwerpen als mentale gezondheid, prostaatkanker en teelbalkanker. In Villa VdB bespreken we met uroloog Herman Lelieveld en Ruben May, een ex-teelbalkankerpatiënt, de symptomen, de behandelmogelijkheden, en het belang van zelfonderzoek bij teelbalkanker.
Video niet beschikbaar
Uroloog Herman Lelieveld laat weinig heel van het Movember-initiatief. "Het bestaat al sinds 2003 en het verandert geen sikkepit aan de gezondheid van de man," zegt hij, terwijl hij lachend toegeeft zelf geen snor te laten staan. Toch ziet hij wel de waarde van de aandacht: "Het is misschien een aanleiding om er dieper op in te gaan."
Wat zijn de symptomen?
Hoewel teelbalkanker niet heel vaak voorkomt, is het wel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de twintig en veertig jaar. Lelieveld benadrukt hoe belangrijk het is om regelmatig zelfonderzoek te doen: "Je kunt jezelf onderzoeken, net zoals vrouwen dat met hun borsten doen." Zijn advies? Onderzoek je testikels regelmatig, het liefst onder de douche, als de huid warm is. "Voel of je testikel groter is geworden, of er hardheid in zit of of de vorm veranderd is."
'Voelde toevallig een knobbeltje'
Ruben ontdekte zijn teelbalkanker per toeval. "Ik voelde een knobbeltje en dacht: dit is niet goed," vertelt hij. Na snel te hebben gegoogeld, besloot hij naar de huisarts te gaan. "Diezelfde dag nog werd ik doorgestuurd voor een echo, en de volgende ochtend moest de testikel eruit."
Het snelle handelen van de artsen was belangrijk, legt Lelieveld uit: "Het type tumor verdubbelt heel snel, dus de testikel moet binnen 24 tot 48 uur verwijderd worden om verdere uitzaaiingen te voorkomen." Ruben kijkt nu met gemengde gevoelens terug op die periode: "Eerst kwam ik in een overlevingsmodus, maar daarna voelde ik stress, angst en verdriet."
Wat verandert er met één testikel?
Na de operatie ontdekte Ruben dat hij zich niet minder mannelijk voelde door het missen van een testikel. "Ik heb niet per se de behoefte om me mannelijk te voelen, dus het missen van een testikel doet me weinig." De impact van het verlies is voor mannen vaak mentaal zwaarder dan fysiek, benadrukt Lelieveld. "Eigenlijk gebeurt er op dat moment niet zoveel. Het is vooral een mentale kwestie."
Lelieveld raadt mannen aan om regelmatig te voelen en bij twijfel meteen een arts te raadplegen: "Laat alles vallen, check je ballen."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.