Gezondheid
BNNVARA

Steeds meer Nederlanders zeggen een allergie te hebben, maar hebben ze dat ook echt?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Nederlanders zeggen een allergie te hebben, maar hebben ze dat ook echt?

Het aantal Nederlanders dat zegt een allergie te hebben blijft stijgen. Maar is er ook echt een toename van mensen met allergieën? Internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink helpt in De Nieuws BV de misverstanden over allergieën de wereld uit.

Video niet beschikbaar

Onlangs publiceerde het CBS dat 1 op de 5 Nederlanders zegt een allergie te hebben. Maar volgens Oude Elberink is er een verschil tussen denken dat je een allergie hebt en weten dat je een allergie hebt.

Misbruik van allergie

De verwarring over de CBS-cijfers komt door zelfrapportage, zegt Oude Elberink. "Het zijn mensen die zelf zeggen dat ze allergisch zijn en daar kan je wat op afdingen." Volgens de allergoloog is het woord 'allergie' een van de meest misbruikte woorden in onze samenleving. Dat komt deels omdat mensen niet weten wat een allergie is en wat niet, maar ook omdat ze het misbruiken.

Wel meer mensen allergisch

Los van de verwarring over de CBS-cijfers, ziet Oude Elberink dat het aantal mensen met een allergie wel degelijk stijgt. En over de stijging bestaan allerlei hypotheses. Een bekende is de hygiënehypothese. Die suggereert dat een te schone omgeving (waarin kinderen te weinig worden blootgesteld aan ziekteverwekkers) een rol speelt bij de toename van allergieën.

Een recentere hypothese is de epitheelbarrière-hypothese. Die stelt dat schade aan de huid leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid voor schadelijke stoffen. Huidschade kan ontstaan door luchtvervuiling, maar ook door het gebruik van krachtige schoon- en afwasmiddelen. Ook het onnodig gebruik maken van antibiotica kan allergieën bevorderen.

Randstadallergieën?

Opvallend uit het CBS-onderzoek is dat er meer mensen uit de Randstad zeggen een allergie te hebben dan mensen uit andere delen van het land. Daar heeft Oude Elberink een verklaring voor: "De Randstad is een dichtbevolkte omgeving met relatief meer luchtvervuiling, ik denk dat dat factoren zijn die van invloed zijn."

Wat Oude Elberink verder opvalt aan de cijfers in de Randstad is dat er een grote groep is die denkt niet tegen gluten te kunnen. "De hoeveelheid mensen die denkt daar last van te hebben, is meer dan dat het daadwerkelijk is."

Meer ruimte voor buitenspelen en bescherm de huid

In een artikel dat Oude Elberink namens de Vereniging voor Allergologie schrijft geeft ze aanbevelingen om de toename van allergieën landelijk aan te pakken. Zo pleit ze onder andere voor meer ruimte voor kinderen om buiten te kunnen spelen. "Het is voor kinderen essentieel om in aanraking te komen met gezonde microben die hun immuunsysteem kunnen ontwikkelen." Verder adviseert ze gevarieerd te eten en de huid te beschermen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie