De mentale gezondheid van meisjes gaat flink achteruit: 'Social media is een grote oorzaak'
- Nieuws
- De mentale gezondheid van meisjes gaat flink achteruit: 'Social media is een grote oorzaak'
De mentale gezondheid van Nederlandse tienermeisjes is de afgelopen jaren flink gedaald. Ze geven hun leven nu een 6,7. Ook jongens ervaren meer emotionele problemen dan vier jaar geleden, dat blijkt uit onderzoek van onder meer het SCP.
En dat is niet zomaar. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat dit deels aan de pandemie te wijten is. Maar ook de grote druk die tienermeisjes op school ervaren is een oorzaak. Luisteraar Anna (15) zit in 4VWO. Zij begrijpt de uitslag van het onderzoek wel. "Ik krijg stress van school", geeft zij toe. "Je hebt per vak drie pagina's huiswerk, maar wat docenten vaak niet weten is dat als zij drie pagina's huiswerk opgeven, andere docenten dat ook doen. Dan krijgen we voor acht lessen dus drie pagina's huiswerk voor de volgende dag."
Schuld van social media
Maar het is niet alleen de schuld van school. "Social media is ook een grote oorzaak", vertelt Anna. "Als ik thuiskom ga ik eerst TikToks kijken of Netflixen, dan moet ik daarna nog huiswerk maken en is de stress zo goed als verdubbelt", aldus de tiener. "Er zit een heel algoritme achter waardoor ik verslaafd achter mijn scherm zit. Dan heb ik de tijd niet door."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Luisteraar Agnes vindt dat we met z'n allen de druk opvoeren bij jongeren. "De kenniseconomie, die breed is uitgezet in Nederland, hebben we met z'n allen omarmd", zegt zij. "Dat dragen we over aan onze kinderen. Kinderen voelen wat er van ze verwacht wordt – ook als je het niet uitspreekt. Zeker als we ook nog eens boven op onze kinderen gaan zitten wordt die druk nog hoger."
"Als je jouw kinderen via een app monitort en al ziet welke cijfers ze hebben gehaald voordat ze thuiskomen, kun je ze daarmee ook onder druk zetten", legt Agnes uit. "Je ouders monitoren tegenwoordig je vooruitgang, je kunt zelf niet kiezen wanneer je vertelt dat je een onvoldoende hebt gehaald."
Werk in uitvoering
Jelle Jolles, neuropsycholoog en kenner van het tienerbrein, belt in de uitzending met Roos. "Deze cijfers zijn heel zorgelijk", zegt hij. "Jongeren hebben veel last van het feit dat ze niet goed weten wat de verwachtingen zijn van de samenleving. Daarom gaan ze harder werken, weten ze niet wat ze moeten, zitten ze op bijles en hebben ze geen tijd meer om met vrienden te chillen."
En dat is niet goed, denkt Jolles. "We hebben onvoldoende door dat jongeren nog werk in uitvoering zijn. Hun brein is nog aan het rijpen." En daar helpt social media ook niet per se bij, zegt de neuropsycholoog. "De enorme druk van sociale media zorgt ervoor dat tieners thuis uitrusten door op de bank te ploffen en hun telefoon te pakken. Dan zijn ze urenlang met dingen bezig waar ze niet veel aan hebben."
'Cum laude slagen én chillen met vrienden'
Kimberley Snijders (21) is de voorzitter van de Nationale Jeugdraad. Zij voelt ook een grote druk en herkent het verhaal van Anna, vertelt ze. "Meiden gaan met een andere manier om met de druk", stelt zij. "Misschien ook omdat ze perfectionistischer zijn. Maar het is lastig, we moeten ook jongens de ruimte geven om over hun gevoelens te praten."
"De mentale gezondheid van jongeren is een stuk heftiger geworden door de coronacrisis", stelt Snijders. Maar de prestatiedruk onder jongeren is ook een groot issue, zegt de twintiger. "De druk in de maatschappij is hoger geworden. Je moet cum laude slagen, mee kunnen komen in een debatwedstrijd én het ook gezellig hebben met vrienden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stand.nl: We moeten ervoor zorgen dat de druk op jongeren omlaag gaat
Video niet beschikbaar
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.