Steeds meer kinderen met diabetes type 2: 'Ouders moeten goede voorbeeld geven'
- Nieuws
- Steeds meer kinderen met diabetes type 2: 'Ouders moeten goede voorbeeld geven'
Artsen maken zich grote zorgen en het Diabetesfonds heeft alarm geslagen: meer dan honderdduizend kinderen zijn veel te zwaar, waardoor de kans op diabetes type 2 enorm toeneemt. "Als ouders moeten we het goede voorbeeld geven", zegt kinderarts Edgar van Mil bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Onmisbaar
"Die dik-makende omgeving, met alles wat daarbij hoort, hebben we zelf gecreëerd", gaat Van Mil verder. De kinderarts benadrukt dat de rol van ouders 'onmisbaar' is, ook al moeten de zorg en overheid ook ingrijpen. Maar dat ervaart Nicole van Gemert van De Voedselwaakhond anders: "Overheidscampagnes hebben geen weerklank bij de doelgroep, omdat ouders het als betuttelend ervaren. Het voelt alsof je het nooit goed genoeg doet."
Domme keuzes
"De oplossing ligt in de leefomgeving", gaat Van Gemert verder, doelend op supermarkten en sportkantines waar de ongezonde voeding voor het oprapen liggen. "Het heet fastfood omdat het je toeschreeuwt vanuit het rek."
Marina van der Wal ziet vooral potentie in ouders die afspraken maken met hun kinderen. "Al je afspraken hebben een goede voedingsbodem nodig. Dat ligt in van hoe ze van jongs af aan zijn opgevoed. Dat maakt kinderen weerbaarder voor de verleidingen", aldus de opvoedkundige. Maar Van der Wal begrijpt ook hoe lastig het is: "We leven gelukkig in een land waarin we de vrijheid van domme keuzes hebben. Een gezonde puber houdt zich niet aan de regels."
Gewenst effect
Van Mil benadrukt ook de erfelijkheid van overgewicht. "Als ouders zelf diabetes types 2 hebben, dan is de kans groter voor kinderen later", legt de kinderarts uit. "Die erfelijkheid kan zo sterk zijn, dat ze nog sneller ermee aan de slag moeten. Leefstijl is de basis."
Daarnaast is er vanuit de verzekering steeds meer mogelijk. "Er is niets zo frustrerend als je best doen zonder het gewenste effect." Wil Tilburgs, voorzitter van de stichting 'Je Leefstijl als Medicijn' en voormalig diabetespatiënt, begrijpt waar de jongeren tegenaanlopen. "Het is niet makkelijk, het is topsport." Tilburgs heeft inmiddels geen diabetes meer. "Je moet een chronisch gezonde leefstijl hebben. Maar als je dat doet, kun je ervan afkomen. Het is ontzettend moeilijk, zeker voor kinderen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.