Gezondheid
KRO-NCRV

Waarom is het niet gelijk bekend welke medicijnen een ziekenhuispatiënt gebruikt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is het niet gelijk bekend welke medicijnen een ziekenhuispatiënt gebruikt?

Waarom is het niet centraal geregeld dat bij een ziekenhuisopname meteen duidelijk is welke medicijnen een patiënt gebruikt? Er wordt vaak gebeld naar familieleden om te vragen welke medicatie een patiënt gebruikt en dus nodig heeft, soms zelfs midden in de nacht. Waarom is het niet mogelijk dit in te zien op een computer? "De Eerste Kamer vond dat geen goed idee", zegt Marcel Heldoorn van Patiëntenfederatie Nederland bij Spraakmakers over een eerdere poging om dit te bewerkstelligen.

Video niet beschikbaar

Stilstand

In 2011 werd er al een poging gedaan met het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier. "Het idee was: medicatie dat je mee hebt gekregen bij de huisarts en bij de apotheek gaan we delen in de zorg", vertelt Heldoorn. De Eerste Kamer heeft dat destijds tegengehouden, waardoor de ontwikkeling jarenlang heeft stilgestaan. Inmiddels wordt er wel weer voor gepleit om dit elektronisch te regelen. "Maar dat gaat nog wel een aantal jaren duren voordat we daar weer zijn."

Printjes

Op dit moment moet je als patiënt "printjes" van je huisarts en apotheek meenemen over je medicijnen. "Als dat niet lukt, moeten zorgverleners noodgedwongen gaan bellen", aldus Heldoorn. Dit zorgt ook nog eens voor problemen bij een opname. "We weten uit allerlei onderzoeken over medicijngebruik dat er zo’n 1200 incidenten per week zijn in de zorg in Nederland. Grofweg de helft daarvan is vermijdelijk. En dat zijn niet allemaal fouten die met overdracht van informatie te maken hebben. Maar dat is wel een van de factoren die eraan bijdraagt."

Het is vooralsnog verplicht om zelf aan te geven dat je deze informatie wil laten delen met het ziekenhuis. "Maar voor sommige mensen is die vraag op dat moment niet relevant of best ingewikkeld of ze willen er nog even over nadenken", vertelt Heldoorn.

Donorregister

Inmiddels wordt er gewerkt aan een oplossing. "We hebben met heel veel partijen gevraagd aan de Tweede Kamer om dat systeem van vooraf toestemming geven wordt omgedraaid naar dat je het in principe mag uitwisselen, tenzij je daar bezwaar tegen hebt. Net als met het donorregister." Het gaat wel even duren. "Een gemiddelde wet neemt wel twee jaar in beslag."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie