Gezondheid
BNNVARA

Reclame voor Ozempic strikt verboden en bovendien gevaarlijk: 'Het is geen quick fix'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reclame voor Ozempic strikt verboden en bovendien gevaarlijk: 'Het is geen quick fix'

Ozempic is een belangrijk geneesmiddel voor diabetespatiënten. Nu gaan commerciële aanbieders ermee aan de haal omdat het veelvuldig wordt gebruikt als afslankmedicijn. Sinds kort verschijnen advertenties voor het middel op sociale media-accounts van Nederlandse gebruikers. Dat is strikt verboden en gevaarlijk bovendien: "De manier waarop het nu gepositioneerd wordt als een quick fix om wat kilo's kwijt te raken: daar is het absoluut niet voor bedoeld", vertelt Marloes Dankers van het Instituut verantwoord Medicijngebruik in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

'Beheers je eetlust, neem de controle' staat er bij een link die je brengt naar een plek waar je op een makkelijke manier aan Ozempic kan komen. Wie het medicijn vervolgens voorschrijft is niet helemaal duidelijk, vertelt Tom Zwaan, inspecteur bij Inspectie gezondheidszorg en Jeugd. Er zijn op dit moment tientallen aanbieders. Een deel van die aanbieders is gekoppeld aan reguliere zorgaanbieders. Maar er is ook een deel, "waar malafide partijen achter zitten", aldus Zwaan. En in beide gevallen is dit verboden.

Zwaan: "Allereerst is het online ter hand stellen van geneesmiddelen op zich niet verboden, daar zijn wel strenge regels voor. Uiteindelijk mag het nooit ten koste gaan van de kwaliteit van zorg die daarbij geleverd wordt. (...) Specifiek voor dit medicijn geldt dat het is geregistreerd voor diabetes en maakt ook onderdeel uit van een totale behandeling. En om die totale behandeling te kunnen geven zal er altijd een fysiek consult nodig zijn."

Bijwerkingen Ozempic

De reclame-industrie rond Ozempic is dus hardnekkig. Men ziet het als een wondermiddel om snel af te vallen. Het gebruik van het middel als afslankmedicijn gaat alleen niet zonder gevaren, vertelt Marloes Dankers, apotheker en werkt voor het Instituut verantwoord Medicijngebruik. Mogelijke bijwerkingen van Ozempic bestaan uit maag-darmklachten, en ook een ontsteking van de alvleesklier.

Dankers: "Voor elk geneesmiddel geldt dat het positieve maar ook negatieve effecten kan hebben. Elk geneesmiddel heeft in potentie bijwerkingen en dat geldt voor dit geneesmiddel ook. Daarom is het ook zo belangrijk dat, voordat je een geneesmiddel gaat gebruiken, je het met een arts overlegt. (...) Dat is de controle die volledig ontbreekt op het moment dat online in een semi-consult geneesmiddelen worden voorgeschreven."

Ozempic is geen 'quick fix'

"Deze middelen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met diabetes die een te hoge suikerspiegel hebben die verlaagd moet worden', vertelt Dankers. "Daarnaast is er een groep patiënten met ernstige obesitas waarbij leefstijlinterventies onvoldoende effect hebben. Daarbij kunnen deze middelen ondersteunen om wat extra af te vallen. Het is écht bedoeld voor dat doel (...). De manier waarop het nu gepositioneerd wordt als een quick fix om wat kilo's kwijt te raken: daar is het absoluut niet voor bedoeld."

Dat het medicijn nu door al dan niet malafide praktijken online aangeboden wordt, is een grote zorg voor Dankers en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Allereerst omdat het consult met een arts ontbreekt, "maar wat we ook hebben gezien de afgelopen periode dat er af en toe aanbieders zijn van dit medicijn, waar dit medicijn niet in zit. Dat zijn vervalste partijen, nepmiddelen, die worden aangeboden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie