Geschiedenis
VPRO

Wat Pim Lammers te maken heeft met het Heilige Roomse Rijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat Pim Lammers te maken heeft met het Heilige Roomse Rijk

De groep 'Civitas Christiana' geniet geen grote naamsbekendheid. Hun acties daarentegen wel: zo beschuldigden ze onlangs kinderboekenschrijver Pim Lammers ervan een 'pedofilie-activist' te zijn, waarmee ze een ware mediastorm ontketenden. Religiewetenschapper Ernst van den Hemel legt in OVT uit wat hun christen-fundamentalistische visie te maken heeft met de mediarelletjes die zij regelmatig op gang brengen.

Video niet beschikbaar

Heilige Roomse Rijk

De mensen achter Civitas Christiana zijn volgens Van den Hemel traditionalistische katholieken, "dat wil zeggen: katholieken die grote onvrede hebben met de wending die de Westelijke cultuur genomen heeft in de 20ste eeuw." Hun activisme richt zich op het ongedaan maken van de moderniteit en individualistische opvattingen, die volgens hen te herleiden zijn tot de Reformatie.

Het Heilige Roomse Rijk was tot meer dan 500 jaar geleden een eeuwenoude theocratie waarin staat en kerk stevig met elkaar waren verbonden, en vormt voor de Civitas Christiana hét voorbeeld van een samenleving waarnaar het Westen moet terugkeren.

Quote

Waar het de groepering om te doen was, was dat het hier homoseksualiteit betreft.

Ernst van den Hemel

Pim Lammers

Om dit te bereiken zet de organisatie met regelmaat campagnes op die zwaar inspelen op emoties – dit om de interesse voor hun eigen culturele opvattingen bij een breed publiek aan te wakkeren. Zo kwamen de eerste kritische geluiden over schrijver Pim Lammers ook van hun kant.

Van den Hemel: "Wat het meeste in het nieuws verscheen was een zekere omschrijving van pedoseksuele handelingen, maar waar het de groepering om te doen was, was dat het hier homoseksualiteit betreft." Want homoseksualiteit, daar is deze groep tegen.

Brede framing

Andere voorbeelden van 'succesvolle' ophefcampagnes van Civitas Christiana zijn petities tegen de aanpassing van Zwarte Piet en het initiatief dat kinderen niet meer naar moskeeën hoeven voor schoolexcursies. De campagnes weten volgens Van den Hemel met regelmaat een groot publiek aan te spreken, vooral in de extreemrechtse hoek. Dat wil niet zeggen dat dit publiek zich volledig achter de opvattingen van deze groepering schaart ­– of zich er überhaupt bewust van is.

"Wat je ziet is dat er een brede framing aangeboden wordt," vertelt Van den Hemel, "waarbij emoties van angst, van verandering, en het gevoel dat jij je thuis verliest gemobiliseerd worden, en dat kan dus heel invloedrijk zijn." Zo kan een kleine fundamentalistische groep een hele hoop invloed uitoefenen, ook bij mensen die zich totaal in hun gedachtegoed kunnen vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie