Geschiedenis
VPRO

Elke bevalling een probleem? Elk kind een zorgkind?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke bevalling een probleem? Elk kind een zorgkind?

Ouders willen er alles aan doen om te zorgen dat hun kind gezond op de aarde komt. Dat komt goed uit, want het aanbod aan informatie voor aankomende en jonge ouders is omvangrijker dan ooit. Maar heeft dit daadwerkelijk iets verbeterd? Is het krijgen van kinderen makkelijker, ontspannender en veiliger geworden? Of brengt alle extra informatie juist stress en schuldgevoelens met zich mee?

Michal Citroen maakte al verschillende documentaires over kinderen, vruchtbaarheid en ouderschap. Ze dacht nu wel klaar te zijn, genoeg te hebben opgestoken en te hebben verteld. Maar alles is anders dan in de tijd van onze moeders, laat staan zoals in de tijd van onze grootmoeders.

In haar documentaire Het spoor terug spreekt ze met verloskundigen, schrijvers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.

Michal: "Sinds een jaar ben ik oma, uiteraard van de liefste, leukste en slimste kleinzoon ooit. Natuurlijk wist ik dat hij ons leven ingrijpend zou veranderen. Maar je moet het toch echt zelf meemaken om precies te weten hoe dan precies."

Een grote omslag

"'Doe ik het wel goed?' dat betekende 'heeft het kind een bed, en eten en een veilige omgeving?'" nu is dat veranderd, stelt pedagoog Marga Schiet.

Kinderen waren altijd een soort van 'kleine volwassenen', vaak moesten ze ook werken. Maar rond 1900 kwam er een wet waardoor kinderen niet meer mochten werken. Vanaf toen werden kinderen gezien als een apart mensensoort. En met die gedachte kwam er steeds meer speciale zorg voor de kleinen.

Gevoel van controle

We zijn onszelf gaan wijsmaken dat we een almacht hebben, dat als je de juiste tips toepast, je dan wel uitkomt bij een gezond en gelukkig kind. Maar dat is natuurlijk niet zo. En daarbij, hoe maak je de juiste keuzes, hoe weet je wat wel belangrijk en goed is, en wat niet?

De Vlaamse journalist Kaat Schaubroeck zegt hierover het volgende: "Als je als ouder te horen krijgt 'dit kan uw kind beschermen', dan kun je dat heel moeilijk naast je neerleggen en denken 'dit is commercieel gedoe'."

Quote

De een zegt: haring is héél goed! En de ander zegt: dat mag absolúút niet!

Door alle beschikbare informatie lezen zowel vrouw als man zich steeds beter in. Partners komen samen naar spreekuren en echo’s en het pakket aan keuzes is steeds uitgebreider geworden. Dit leidt tot goede, doordachte keuzes maar ook soms tot oordelen en veroordelen.

Zo wordt er verteld: "Ben je zwanger en bestel je iets in je restaurant? Dan kunnen mensen daar kritiek op hebben. Ik schepte eens tonijn op, en meteen had iemand daar iets over te zeggen. Je moet de hele tijd opletten."

De kennis heeft ons zeker vooruit geholpen, maar daarmee maken mensen zichzelf soms ook gek en kunnen ze minder of zelfs niet meer van de zwangerschap genieten.

We weten nooit precies waar het fout zou kunnen gaan, is gegaan, of juist waar het goed ging. Michal Citroen: "Was het de natuur? Was het alle nieuwe kennis? Was het de oplettendheid? Of was het gewoon ongelofelijke mazzel?"

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.Niets missen van OVT?

Ster advertentie
Ster advertentie