Akzo medeplichtig aan misdaden tegen de mensheid
- Nieuws
- Akzo medeplichtig aan misdaden tegen de mensheid
Als in het buitenland de pleuris uitbreekt, gaan Nederlandse multinationals vaak door met de business as usual. Heineken bleef bier brouwen tijdens de genocide in Rwanda, Shell bleef olie pompen tijdens de apartheid. Meestal beroepen de multinationals zich op onwetendheid over de lokale situatie. Willem de Haan, hoogleraar criminologie aan de VU, kwam erachter dat Akzo in Argentinië zeker wél iets wist.
Volgens hem wist de Raad van Bestuur van het Nederlandse Akzo dat het militaire regime van Videla in Argentinië misdaden tegen de mensheid pleegde. Sterker nog, ze wisten dat werknemers van hun eigen lokale branche ontvoerd waren. En ze produceerden gewoon door. Zo blijkt uit het artikel dat hij recent publiceerde in 'Business History'. De Haan zat zondagochtend bij OVT:
Extremistische elementen uitwieden
In januari werd Ford als eerste bedrijf veroordeeld voor medeplichtigheid aan het gewelddadige regime in Argentinië. Momenteel wordt geprocedeerd tegen Mercedes Benz. Het Nederlandse Akzo loopt ook risico.
Vanuit het internationale recht is stilzwijgend wegkijken namelijk een verwijtbaar feit. Daaraan blijkt Akzo schuldig, vertelde De Haan. In interne communicatie kwam hij zelfs het volgende citaat tegen over de mensen die verdwenen: 'uitwieden van extremistische elementen'.
Er is 10 miljoen dollar betaald aan Akzo om dat te compenseren
Nederland zelf ook schuldig?
Akzo handelde in deze tijd binnen de bandbreedte die de Nederlandse staat schiep. Want Nederland stimuleerde de handel heel sterk, en wist net zo goed van de misdaden tegen de mensheid die de Argentijnse staat pleegde.
Jorge Videla, president van Argentinië tussen 1976 en 1981 (bron: ANP)
Publicatieverbod
Willem de Haan deed onderzoek naar het archief van Akzo, nadat hij in het Gelders Archief aanwijzingen tegenkwam voor de betrokkenheid van Akzo. Het bedrijf verbood de publicatie van zijn resultaten. Desondanks vond hij een tijdschrift bereid zijn artikel te publiceren.
OVT heeft vaker te maken met schimmige Nederlandse bedrijven. Luister bijvoorbeeld onze documentaire over Heineken tijdens de genocide in Rwanda: