Na carnaval veganistisch vasten. 'Sommigen aten dan nog luxer dan normaal'
- Nieuws
- Na carnaval veganistisch vasten. 'Sommigen aten dan nog luxer dan normaal'
Vegetarische kipstukjes, groentekroketten en sojamelk in de koffie. We denken dat deze hippe producten iets van deze tijd zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn: ook rijke katholieken in de 16e en 17e eeuw waren bezig met het vervangen van vlees en zuivel. Dit deden ze vanwege de vastentijd, die na carnaval begint.
Klinkt goed, zou je denken vanuit het oogpunt van vandaag, maar diende deze creatieve receptuur niet gewoon om onder het vasten uit te komen?
Recepten uit de vastentijd
Was het vasten wel echt vasten?
Kritiek op luxe vleesvervangers
Maar niet iedereen was het hiermee eens. "Luther schreef letterlijk op zijn plakkaat dat het afgelopen moest zijn met het uit het buitenland halen van onnodig dure spullen. De kloosters gaven bijvoorbeeld veel geld uit aan het importeren van olijfolie, terwijl er in Nederland gewoon boter voorhanden was. Dat vond Luther onzin."Uiteindelijk raakte het namaken van vlees en zuivel weer uit de mode: "In de Gouden Eeuw droop het geld van de muren, dus er was een erge tweestrijd tussen deze rijkdom en het zijn van een goed christen. Het maken van ingewikkelde na-maakeieren stopte dus. In plaats van werd het hip om in je buitenhuis een wild zwijn te schieten en dat te serveren aan je gasten."