Geschiedenis
MAX

16 jaar later nog altijd geen veroordeling in zaak Stan Storimans: 'Recent aangifte gedaan in Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 16 jaar later nog altijd geen veroordeling in zaak Stan Storimans: 'Recent aangifte gedaan in Nederland'

Vandaag zestien jaar geleden overleed RTL-cameraman Stan Storimans in Georgië samen met elf Georgische burgers als gevolg van een bombardement van het Russische leger op de stad Gori. In Villa VdB blikt correspondent Jeroen Akkermans, die bij de noodlottige gebeurtenis aanwezig was, terug op die dag.

Video niet beschikbaar

Hoe is het voor Akkermans om terug te denken aan deze dag? "Ook na zestien jaar went het niet," vertelt de journalist. "De herinnering doet natuurlijk ontzettend veel pijn. Maar ik vind het ook goed dat er aandacht is voor de zaak. Wat blijft zweren is het aanhoudende onrecht," begint Akkermans, die zelf gewond raakte tijdens het bombardement op de stad Gori door het Russische leger.

Vertrouwen

Stan Storimans was volgens de correspondent een "rots van vertrouwen". En in een conflictgebied is dat van onschatbare waarde, vertelt hij: "Stan was bij uitstek de cameraman waar alle verslaggevers graag mee werkten," zegt Akkermans. "We voelden ons altijd een beetje beschermd door hem. Helaas heeft het lot bepaald dat hij die clusterbom niet heeft overleefd, en ik wel."

12 augustus 2008

Op de dag van het bombardement waren Akkermans en Storimans in Gori om een verhaal te maken over de achterblijvers in een geëvacueerde stad. "We wilden een verhaal maken over de achterblijvers in een geëvacueerde stad op ongeveer twintig kilometer van het front." Daar aangekomen bleek het inderdaad geëvacueerd te zijn, vertelt hij: "We kwamen geen militairen tegen, geen politie tegen. Zelfs het ziekenhuis was geëvacueerd. De bloedspetters lagen er nog op de vloer." Daarna vertrokken ze naar het centrum, vertelt hij: "Daar stond een groepje Georgische burgers bij elkaar. En toen kwam het verschrikkelijke moment van de ontploffing van een clusterbom.” Die aanval kostte naast Storimans ook elf Georgische burgers het leven.

Gerechtigheid blijft uit

Jaren na de aanval blijft de juridische afhandeling van de zaak frustrerend. “Na zestien jaar staan we nog steeds met lege handen,” zegt Akkermans. "Dat komt omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, tot de conclusie gekomen is dat ze geen uitspraak kunnen doen over de actieve fase van de oorlog." Ondanks het forensische bewijs en getuigenverklaringen, blijven de Russen elke verantwoordelijkheid ontkennen. "Dit gaat over internationaal recht. Je wilt gerechtigheid zien."

Recent heeft Akkermans aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Den Haag. "We hopen dat het OM tot vervolging zal overgaan," zegt hij. "Maar het is afwachten."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie