Geschiedenis
VPRO

Museum over de Tachtigjarige oorlog geopend in Groenlo. 'Die oorlog is bij ons uitgevochten'

foto: Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog
  1. Nieuwschevron right
  2. Museum over de Tachtigjarige oorlog geopend in Groenlo. 'Die oorlog is bij ons uitgevochten'

Wie aan de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) denkt, denkt waarschijnlijk niet aan Grollo, het huidige Groenlo, maar aan het Leids ontzet, de moord op Willem van Oranje in Delft of aan de inname van Den Briel. Maar die nadruk op Holland is onterecht, vertelt Gofdrief Nijs, conservator van het net geopende Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo in het VPRO-geschiedenisprogramma OVT.

Quote

In Groenlo is tachtig jaar gevochten.

Godfried Nijs, conservator Nationaal Musuem Tachtigjarige Oorlog

Dat het beeld dat uit de geschiedenisboeken oprijst niet volledig is, komt volgens Nijs omdat geschiedenis altijd wordt geschreven door de overwinnaars, de Hollanders dus. "Voor het Leids ontzet komt het NOS-journaal maar in Groenlo zijn maar liefst zes slagen uitgevochten."

Nijs vertelt dat Holland de oorlog zo veel mogelijk buiten de eigen grenzen wilde houden omdat oorlog nu eenmaal slecht is voor de economie. "In Holland vond in de 17e eeuw de Gouden Eeuw plaats, terwijl de oorlog in Gelderland en ook in Brabant werd gevochten."

Een andere belangrijke kanttekening bij het dominante geschiedverhaal, is dat prins Frederik Hendrik de steden bevrijdde van de Spanjaarden. Hij werd 'de stedendwinger' genoemd vanwege zijn succesvolle belegeringen. Maar Groenlo en Den Bosch waren bijna 100% katholiek, vertelt Godfried Nijs.

"Van de Gollenaren is bekend dat ze meevochten met de Spanjaarden om de ketters buiten de deur te houden. Die zaten echt niet te wachten op Hollandse overheersing."

Sterker nog:

Quote

Als het aan de Gollenaren en de mensen in Den Bosch had gelegen dan had Spanje gewonnen en niet Holland

Godfried Nijs, conservator Nationaal Musuem Tachtigjarige Oorlog

Video niet beschikbaar

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Je hoort OVT elke zondagochtend om 10.00 uur op NPO Radio 1. Herbeluister alle afleveringen in je favoriete podcastapp. Wil je van alles op de hoogte blijven? Hou dan de website van OVT in de gaten of volg het programma via Facebook en Bluesky!

Ster advertentie
Ster advertentie