Geschiedenis
VPRO

Hoe de overheid faalde bij de Bijlmerramp

foto: OVT
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de overheid faalde bij de Bijlmerramp

Bijna 30 jaar geleden stortte een Israëlisch vrachtvliegtuig neer op de Bijlmer in Amsterdam. In de jaren daarna werd al snel duidelijk dat veel mensen in de nasleep last kregen van allerlei gezondheidsklachten. Slachtoffers en omwonenden eisten duidelijkheid over de inhoud van het vliegtuig, maar de overheid leek het maar niet te verschaffen. In de serie 'als de overheid faalt' duikt OVT in de geschiedenis van verschillende parlementaire enquêtes, met ditmaal de enquête over de Bijlmerramp.

#1132 - Als de overheid faalt #5: De Bijlmer vliegramp - OVT Fragmenten podcast

"Hij mag wel op je kop vallen, maar wij mogen niet weten wat er is gebeurd," verklaart een omwonende schetsend in de archiefbeelden van Andere Tijden die, samen met andere slachtoffers wilde weten wat er in het vliegtuig zat.

Nizaar Makdoembaks, destijds huisarts in de Bijlmer, zag de genoemde gezondheidsklachten ook in zijn praktijk. "Vooral bij zwangere vrouwen zag ik een toename in de zwangerschapsproblematiek. Ook huidproblemen en luchtwegproblemen. Het zijn aandoeningen die normaal gesproken wel voorkomen in een huisartsenpraktijk, maar niet in die aantallen. Een aantal jaren eerder had ik dat niet. Er was iets gaande daar. En om dat te verklaren was een groot raadsel, want niemand gaf uitsluitsel."

Wat verbrand is, is verbrand

Rob van Gijzel, destijds parlementariër voor de PvdA stond aan de wieg van de parlementaire enquête die in 1989, 6 jaar na de ramp, in het leven werd geroepen. Volgens hem was de Tweede Kamer terughoudend in de start van de enquête.

Uiteindelijk zou de commissie met een tweeledige conclusie komen: ten eerste, er zouden geen gevaarlijke stoffen in het vliegtuig hebben gezeten. En ten tweede, dat de mensen in de Bijlmer niet serieus genoeg zijn genomen.

Journalist Vincent Dekker noemt het een zeer onbevredigende conclusie. "Het overtuigd mij allesbehalve, want ook in het uitgebreide rapport zeggen ze eigenlijk dat ze het niet zeker weten. Want, zo zegt de commissie zelf, wat aan stoffen verbrand is, is verbrand."

OVT: Als de overheid faalt

In de zomerserie Als de overheid faalt analyseren Michal Citroen en Jos Palm met ooggetuigen, klokkenluiders en historici parlementaire enquêtes uit het verleden en de toekomst. Leert de overheid van haar fouten?

Luister tussen 10 juli en 31 augustus naar 'als de overheid faalt', elke zondagochtend 10.15 in OVT op NPO Radio 1 en in de OVT-podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie