Geschiedenis
VPRO

'Scenario Ter Apel komt iedere vijf jaar terug'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Scenario Ter Apel komt iedere vijf jaar terug'

De mensonterende omstandigheden bij aanmeldcentrum Ter Apel zijn inmiddels internationaal nieuws geworden. Er worden vergelijkingen gemaakt met het beruchte kamp Moria op Lesbos. Artsen Zonder Grenzen trad voor het eerst in eigen land op omdat basis medische hulp uitblijft. Hoe heeft dit nu kunnen gebeuren en wat leren vergelijkbare voorbeelden uit het verleden? Hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover van Universiteit Leiden vertelt in OVT hoe het zogenaamde harmonica-model van de overheid er voor zorgt dat we steeds weer opnieuw overvallen worden.

Migratiecrisis

Legertentjes

Hoewel de manier waarop mensen de afgelopen tijd zonder enige voorzieningen buiten moeten slapen uniek is de recente geschiedenis, is het verre van de eerste keer dat het Nederlandse systeem grove tekortkomingen vertoont. "Tentenkampen hebben we in het verleden wel degelijk gezien," vertelt Schrover. "Bijvoorbeeld in de jaren '90 toen de mensen uit voormalig Joegoslavië kwamen werden er tentenkampen ingericht in Ermelo."

"Dat zijn echt hele basale tentenkampen," vervolgt Schrover. "Dat zijn legertentjes, die leuk zijn voor een bivak, maar niet om gezinnen wekenlang in te laten wonen, en dat was het wel het geval. Wat dat betreft zien we het buiten slapen van mensen geregeld terugkomen."

Harmonica-model

"Het opvallende is dat dit scenario iedere vijf jaar terugkomt." Dat heeft volgens Schrover onder andere te maken met de houding van de overheid die de opvang sober wil houden en een niet al te verwelkomende beeldvorming te creëren.

Volgens Schrover is dit iets dat beleidsmakers moeten kunnen voorzien. "Al in de jaren ’90 wordt er gesproken van het harmonica-model, en dat betekent dat op een moment dat er minder mensen komen, er direct wordt afgeschaald waardoor centra en medewerkers weg moeten." Ondanks de erkenning dat dit model ervoor zorgt dat je geheid overvallen gaat worden in de toekomst, is er volgens Schrover nog weinig aan gedaan.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie