'Afstandsmoeders' en adoptiekinderen in gesprek met demissionair minister Dekker
- Nieuws
- 'Afstandsmoeders' en adoptiekinderen in gesprek met demissionair minister Dekker
"Het kost best wat moeite om in dit dossier alles uit te leggen en elkaar te begrijpen", vertelt Eugénie Smits van Waesberghe in Nieuws en Co. Zij is een van de adoptiekinderen die onder druk is afgestaan door haar moeder. Vandaag mocht ze aanschuiven bij het gesprek met demissionair minister Sander Dekker.
Video niet beschikbaar
In het gesprek ging het over de rol van de overheid bij de afstandsmoeders en de adopties. "Uit een onderzoek moet blijken wat er precies is gebeurd en moet er erkenning komen voor de mensen die het hebben meegemaakt." Ze zat daar niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de vaders, moeders en kinderen die nog steeds onduidelijkheid ervaren.
Tussen 1956 en 1984 zijn naar schatting 28.000 kinderen afgestaan door ongeveer 25.000 moeders. Van die groep zijn 15.000 kinderen overgedragen aan een adoptiegezin. Wat er met de andere kinderen is gebeurd, is onduidelijk.
In veel gevallen stonden vrouwen hun kind onder druk af, bijvoorbeeld omdat zij ongehuwd waren. Ook bij Van Waesberghe was dat het geval. "Mijn moeder was minderjarig en ongetrouwd. Dat was genoeg reden om ons uit elkaar te halen."
'Niet eerlijk verteld'
"Ik ben gewoon afgepakt van mijn moeder en vijf jaar lang kind van de staat geweest. Een afstandskind. En daarna ben ik in een pleeggezin geplaatst." Dat vindt Van Waesberghe nog steeds heftig.
Zelf kwam Van Waesberghe erachter wie haar moeder was, toen ze opgezocht werd door haarzelf. "Dat was een heel belangrijk moment. Blijkbaar deed het ertoe dat ik besta."
Toch duurt het nog jaren voordat Van Waesberghe volledig realiseert wat er is gebeurd. "Pas op mijn 50ste heb ik mijn hele dossier gelezen en gerealiseerd dat mijn moeder mij nooit had willen afstaan."
Gesprek goed verlopen
In het gesprek maakte de demissionair minister duidelijk dat hij graag wil dat de zaak goed onderzocht wordt. Ook zijn er afspraken gemaakt, maar welke dat precies zijn wil Van Waesberghe nog niet kwijt. "Dat willen we eerst communiceren en terugkoppelen met de andere belanghebbenden."
Ze hoopt dat het onderzoek "transparant, zorgvuldig en heel grondig" zal verlopen. Dat is ook het belangrijkste doel. "Maar het is minstens zo belangrijk dat iedereen realiseert dat dit onderdeel is van de vaderlandse geschiedenis. Mensen moeten weten wat er is gebeurd."
adoptie
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.