Economie
EO

Sander Schimmelpenninck en Stefan Tax clashen over erfbelasting

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck en Stefan Tax clashen over erfbelasting

Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninck schreef afgelopen week een column over de erfbelasting, waar hij groot voorstander van is. Hij reageerde op een opiniestuk van managementconsultant en lobbyist Stefan Tax, die juist tegen de taks is. In Geld of je leven gingen ze in debat, op het scherpst van de snede…

Is erfbelasting eerlijk?

Video niet beschikbaar

Tax is principeel tegen de erfbelasting, vertelt hij. "In een ideale wereld zou er geen erfbelasting zijn. Als jij geld verdiend hebt, waar je belasting over hebt betaald, dan is dat van jou. Als je daar iemand mee wil helpen, als je dat aan iemand wilt geven, dan vind ik dat de overheid daar geen rol in hoeft te spelen."

Schimmelpenninck vindt juist dat daar wel heel veel goede redenen voor zijn. "Vroeger had je een ongelijke maatschappij waarin de plek waar je wieg stond, bepaalde wat je kansen in het leven waren. Kansengelijkheid is een belangrijke waarde: je moet het zélf doen, niet je handje ophouden bij de overheid of bij je papa", zegt hij. De belangrijkste reden is dat een ontvanger van een erfenis niets voor dat geld heeft gedaan. "Het is onverdiend inkomen", vindt hij.

Tax vindt dit een slecht argument. "Er zitten in Nederland honderdduizenden mensen in de bijstand, die hebben er ook niks voor gedaan. Je hoeft niet altijd iets gedaan te hebben om iets te ontvangen", vindt hij.

Meest gehate belasting

De erfbelasting is de meest gehate belasting onder Nederlanders. Dit ligt ook aan het moment, als er net iemand overleden is. Daarom zou Schimmelpenninck de naam willen veranderen in 'ontvangstbelasting': "Dan leg je het perspectief bij de ontvanger. Dan kijk je naar alles wat iemand in zijn leven heeft ontvangen. Een probleem met de huidige erfbelasting is dat je het slim kunt aanpakken en het geld bij de erfgenaam kan laten binnendruppelen."

Ook hier is Tax het niet mee eens. "ls iemand iets nalaat, dan is het een daad van liefde. En de ontvanger, als hij dat geld gaat uitgeven, betaalt hij er ook weer BTW over."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie