Hoe gaat zo'n bijeenkomst van de Wereldbank eraan toe? 'De hele wereld is daar'
- Nieuws
- Hoe gaat zo'n bijeenkomst van de Wereldbank eraan toe? 'De hele wereld is daar'
De Voorjaarsvergadering van de Wereldbank is begonnen. Dan komen alle lidstaten naar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. om over de koers van de bank te praten. Oud-staatssecretaris Frank Heemskerk zat tot 2018 namens Nederland bij de Wereldbank en vertelde in NOS Met het Oog op Morgen hoe de ontwikkelingslanden aankijken tegen de nieuwe focus op klimaatbescherming.
Video niet beschikbaar
"De Voorjaarsvergadering is een komen en gaan van heel veel ministers, maar ook ngo's en wetenschappers", weet Heemskerk. "Het mooie is dat de hele wereld daar is. Wereldproblemen kun je alleen oplossen als iedereen meedenkt en meedoet."
"Onder de Nederlandse stoel vallen dertien landen. Nederland als donorland, maar ook onder andere Israël, Cyprus, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne en Moldavië. In die zin is Nederland een gezaghebbende naam omdat wij een gemengde kiesgroep hebben."
Meer geld naar klimaat
"De Wereldbank is de afgelopen tien jaar fors gegroeid", zegt Heemskerk. "Toen ik kwam in 2013 leende de Wereldbank ongeveer 30 miljard dollar per jaar uit aan de allerarmste landen. Dat is inmiddels gegroeid tot 75 miljard per jaar. Veel meer geld is naar klimaat gegaan, meer groen, meer Afrika, meer in conflictgebieden. In die zin heeft de Wereldbank een hele mooie en belangrijke groei doorgemaakt."
Toch is sinds 2015 nog zeker 14 miljard dollar geïnvesteerd in de fossiele industrie. Heemskerk: "Dat zal vast gebeurd zijn om de fossiele energie duurzamer te maken en uit te faseren. In de allerarmste landen heeft een verschuiving plaatsgevonden van kolen naar gas. Daar hebben ze niet altijd een keuze, maar er is wel minder CO2-uitstoot."
Kapitaalsverhoging
"Het is nog steeds zo dat de allerrijkste landen het meeste vervuilen. De vraag is: hoe komen we er met z'n allen uit? Er is maar één planeet. Terwijl de arme landen ook wel meer zouden willen investeren in onderwijs en gezondheidszorg", stelt Heemskerk. "En het kan niet allemaal tegelijk."
"Als je de groene ambities waar wil maken, zal de Wereldbank zeer serieus moeten kijken naar een kapitaalsverhoging. Juist omdat dat voor relatief weinig geld, bijvoorbeeld uit Nederland, enorm veel slagkracht oplevert voor leningen en programma's in de armste landen.
oog wereldbank
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.