Economie
EO

Onze benzine duurder door Iraanse raketten op Israël, waarom is dat eigenlijk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze benzine duurder door Iraanse raketten op Israël, waarom is dat eigenlijk?

Israël werd afgelopen weekend aangevallen door Iran en dat merken we in Nederland. Aan de pomp gaan de prijzen direct de lucht in. Hoe werkt dat eigenlijk? Geld of je leven vroeg het aan olie-expert Ronald de Zoete.

Spanningen in het Midden-Oosten voelbaar aan de benzinepomp: hoe zit dat? (15 april 2024) - Geld of je leven

Een vat olie kost op dit moment 5 à 6 dollar meer dan normaal, schat De Zoete in. Dit noemt hij een 'war premium': bedrijven die de olie omzetten in bijvoorbeeld benzine, zijn bereid meer te betalen voor de olie en berekenen die prijs door aan de consument. "De onzekerheid zorgt ervoor dat kopers niet zeker weten of ze over één of twee maanden voor dezelfde prijs olie kunnen kopen", vertelt hij.

Ook is er onzekerheid over de hoeveelheid olie. Als transport van olie wordt bedreigd, bijvoorbeeld nu door het kapen van een schip in de straat van Hormuz, gaat de prijs omhoog. Oliebedrijven gaan vaak over tot inkopen als de prijs hoger wordt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is niet zo, vertelt De Zoete. "Als je verwacht dat de prijs daarna nóg hoger wordt, is het logisch."

Hoogseizoen

Oliebedrijven willen nu ook graag zeker zijn dat ze daadwerkelijk de olie krijgen. Binnenkort begint namelijk het hoogseizoen. “In mei en juni wordt er enorm veel gevlogen en gereden”, vertelt De Zoete. "Het is normaal nu sowieso al duurder, maar nu heb je ook nog spanningen, dus eigenlijk zit alles tegen voor de prijzen aan de pomp."

De prijs zou weer kunnen dalen als de vraag lager wordt. Minder vliegen en minder rijden, is dan het devies. Dat ziet De Zoete echter niet zo snel gebeuren. "Bij een bepaalde benzine- of kerosineprijs zijn we bereid om minder te gaan vliegen en rijden. Daar is heel veel onderzoek naar gedaan, maar dan heb je het echt over 5 à 7 euro per liter", vertelt hij. De adviesprijs aan de pomp is nu 2,28, dus daar zijn we nog lang niet.

Komende tijd zal het ook niet goedkoper worden, verwacht hij. "Veel zal afhangen van of er nog iets zal gebeuren tussen Iran en Israël", vertelt hij. Maar er speelt nog meer: "In hoeverre heb je de Houthi's onder controle rond de Rode Zee? En je hebt ook nog drone-aanvallen van Oekraïne die Russische raffinaderijen proberen te beschadigen. Die war premium blijft voorlopig nog wel even..."

Spanningen in het Midden-Oosten voelbaar aan de benzinepomp: hoe zit dat?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie