Houthi's blijven onverminderd aanvallen in Rode Zee: 'Ze zijn gewoon niet te stoppen'
- Nieuws
- Houthi's blijven onverminderd aanvallen in Rode Zee: 'Ze zijn gewoon niet te stoppen'
De aanvallen van de Houthi's op schepen in de Rode Zee gaan onverminderd door. In de nacht van maandag op dinsdag weerde een Frans schip nog droneaanvallen af. Dat vrachtschip hield geen schade over aan de aanvallen. Maar een Brits vrachtschip dat maandag werd aangevallen door de Houti-rebellen is mogelijk tot zinken gebracht en dat zou voor het eerst zijn.
Video niet beschikbaar
"We weten nog niet of het Britse schip daadwerkelijk is gezonken", zegt journalist Anthon Keuchenius, die gespecialiseerd is in Jemen en de Houthi's, in Nieuws en Co. "Wat we wel weten is dat de machinekamer is geraakt, het schip geen motorkracht meer heeft, stuurloos is geraakt en dat er mogelijk brand is ontstaan. De bemanning is geëvacueerd en overgebracht naar Djibouti."
Zinkende schepen
Op internet gaan er video's rond van zinkende schepen, weet Keuchenius. "Geen van alle filmpjes betreft dit schip. We weten het eigenlijk niet." Toch kan dit voor de Houthi's worden gezien als een overwinning. "Ze hebben de grote machten van de geallieerden alweer een klap toegebracht. De oorlog komt hun goed uit. Ze kunnen hier weer hun verhaal mee ondersteunen en hun ideologie verder mee uitrollen."
Ook kunnen ze de chaos gebruiken om meer geld te verdienen, vertelt Keuchenius. "De Houthi's zijn al tien jaar in de macht in Jemen en sindsdien wordt er onder meer voedselhulp geboden. Daar pikken zij heel veel graantjes van mee. Ze voeren die hulp zelf uit en worden daarvoor betaald door de Verenigde Naties. Dus alle chaos die er is, elke keer verdienen ze weer geld ermee."
Status Houthi's
Het doet volgens Keuchenius wat met de status van de Houthi's. "Dat verhaal van de Houthi's, een klein rebellengroepje zogenaamd, dat opstaat tegen het westen en daar kennelijk succes mee heeft, doet het goed. Alleen wordt er dan nooit bij gezegd dat die Houthi's hun eigen volk al tien jaar onderdrukken." Gisteren werd bekend er een EU-missie bijkomt, want het blijkt lastig om de Houthi's tegen te houden.
"Ze hebben mobiele lanceerinstallaties met raketten, maar niemand weet precies waar die staan", legt Keuchenius uit. "Er worden aanvallen op uitgevoerd, maar of die installaties worden geraakt is onduidelijk. Er vallen doden bij, maar de Houthi's hebben ontzettend veel kanonnenvlees. Zelf blijven ze altijd buiten spot. Zij krijgen raketten aangeleverd uit Iran, door smokkelroutes. Zo'n raket kost misschien 2.000 euro, dus dat is niet zo veel."
Om zo'n raket neer te halen, is veel duurder, weet Keuchenius. "Dat kost misschien wel twee miljoen euro. Dus het is een hele ongelijke strijd. Die Houthi's lopen geen risico. De vraag is hoe lang de EU deze missies kan volhouden. De enige manier om ze tegen te houden is om je in dat land te begeven. Ze zijn gewoon niet te stoppen."
Wat betekent zinken van Britse tanker in Rode Zee voor aanzien Houthi's?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.