Economie
EO

Dante (11) en Luca (11) runnen eigen bedrijf: 'Een Playstation kunnen we al kopen'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Dante (11) en Luca (11) runnen eigen bedrijf: 'Een Playstation kunnen we al kopen'

Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar starten een eigen bedrijf, dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel. Zo ook de 11-jarigen Dante en Luca, die Amerikaans snoep verkopen. "Onze droom is om zo groot mogelijk te worden: loodsen vol", vertelt Luca in Geld of je Leven (EO).

Geld of je Leven 21 mei 2024 // Kinderen die ondernemen

Naast de cijfers van de KvK zijn er nog een hoop kinderen die ondernemen, maar (nog) niet ingeschreven staan. Dat mag zolang ze nog onder een bepaalde omzetgrens blijven.

Zoals Dante Harteloh en Luca Swets, beide 11 jaar. Samen runnen ze een online snoepwinkel, waarbij ze vooral Amerikaans snoep verkopen, dat je in Nederland niet zo snel in de winkel ziet liggen.

Populair drankje

Het begon allemaal toen Luca in Rotterdam maar liefst 13 euro moest afrekenen voor een Amerikaans energiedrankje: Prime. Veel te veel geld, vond hij. Samen met zijn maatje Dante besloot hij een aantal flesjes van het drankje te importeren: "Uiteindelijk is het gelukt om het goedkoper aan te bieden."

Waarom juist dit drankje? "Prime is bedacht door Amerikaanse YouTubers en sindsdien wil iedereen dat drankje hebben", vertelt Dante. "We zijn toen gaan kijken waar we het konden inkopen."

Ze kopen het populaire drankje in bij groothandels en Nederlandse snoepwinkels die stoppen. "Ze doen dan hun laatste dingen goedkoop weg. We surfen elke dag wel het internet af", vertelt Dante.

Grote dromen

Inmiddels zijn de twee een tijdje bezig en bestaat het assortiment niet alleen uit het drankje, maar vooral uit snoep. Het inpakken van de doosjes en het versturen van de bestellingen doen ze zelf. Verkopen doen ze veelal op school: 'Van de juf mogen we het niet onder schooltijd verkopen, maar toch gebeurt het soms', vertelt Dante.

Met hun bedrijf gaat het voor de wind. De twee vullen elkaar goed aan, vinden ze. Dante doet de financiële kant en Luca houdt zich bezig met de socials. Dante: “We verdienen best goed, zeker voor onze leeftijd. We hadden als grapje bedacht dat we zouden sparen voor een Playstation. Maar dat kan nu gewoon echt.”

Het duo heeft grote plannen, vertelt Luca. “Onze droom? Zo groot mogelijk worden: loodsen vol. Zodat het later echt je werk kan worden.”

Steeds meer ondernemende kinderen

Dante en Luca zijn met hun jonge leeftijd geen uitzondering. Hoe kan het dat het aantal jonge ondernemers stijgt? Jessica van El, expert jong ondernemerschap bij de KvK: "Op school worden ondernemende vaardigheden veel meer aangeleerd. Daarnaast krijgen ze het van hun ouders mee. En ook belangrijk: social media. Daar zien kinderen verhalen waardoor ze geïnspireerd raken en ook beginnen met ondernemen.”

Toch is het ondernemen op jonge leeftijd niet zonder risico’s, waarschuwt Van El: "Zo zie je dat jongeren het wel lastig vinden om meerdere dingen tegelijk te doen. Goed presteren op school, naar de sportvereniging en dan ook nog ondernemen. Ze vinden ondernemen heel erg leuk, maar daar moet dan wel ergens tijd voor gemaakt worden.”

Ster advertentie
Ster advertentie