Legbatterijen zijn verboden, maar grote kans dat jij legbatterij-eieren at
- Nieuws
- Legbatterijen zijn verboden, maar grote kans dat jij legbatterij-eieren at
In de Europese Unie zijn legbatterijen verboden, maar door het opheffen van een importheffing voor Oekraïense producten, is de kans groot dat er de afgelopen tijd toch legbatterij-eieren in onze magen zijn beland. Laten we die heffing dus maar snel weer invoeren, vindt LTO Nederland. "We steunen vooral een paar enorm grote, Oekraïense bedrijven."
Export van eieren uit legbatterijen naar Nederland explosief gestegen
Het opheffen van de importheffing was bedoeld om Oekraïne te steunen. "Vorig jaar na het dramatische begin van de oorlog ik Oekraïne was er in Europa de behoefte om de bevolking een hart onder de riem te steken", vertelt Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland. "Daarom zijn toen die importheffingen afgeschaft, maar nu zien we de gevolgen ervan. Er is een ongewenst bijeffect dat eieren die wij al tien jaar niet meer mogen produceren, via de achterdeur binnenkomen."
Waarschijnlijk zijn het eieren die vooral in producten zoals koekjes en pizza zitten, zegt De Jong. "Producten waar het ongemerkt in zit", stelt hij.
In Nederland zijn we veel bezig met dierenwelzijn, maar dat is in Oekraïne een stuk minder, stelt De Jong. "Dat prijst je op een gegeven moment uit de markt", zegt hij. De eieren komen met name van een aantal grote bedrijven, die meer kippen hebben dan er überhaupt in Nederland zijn, zegt De Jong. "Je denkt aan de kleine boer, maar dat is hier niet aan de orde. Je bent nu iemand die genoeg geld heeft, aan het steunen."
Ernstige marktverstoring
De LTO-bestuurder vindt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP aan zijn zijde. "Het is oneerlijke concurrentie en ernstige marktverstoring", vindt hij. "We leggen aan onze eigen producenten hoge eisen op en nu krijgen ze concurrentie van bedrijven die niet aan die normen gebonden zijn."
Overigens stemde Ruissen vorig jaar wel voor de regeling: "Ik heb er toen voor gestemd, vanuit de gedachte dat we Oekraïne moesten helpen. Wat meespeelde was dat het toen heel moeilijk was om landbouwproducten uit Oekraïne te krijgen, ook via de Zwarte Zee." De regeling geldt tot 5 juni en daar moet het bij blijven vindt Ruissen. De Europese Commissie denkt er anders over: wat hen betreft wordt de regeling met een jaar verlengd.
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!