53 Procent van de studenten leent meer dan nodig
- Nieuws
- 53 Procent van de studenten leent meer dan nodig
De studenten boekten afgelopen week een succesje: de geplande verhoging van de rente op de studieschuld sneuvelde in de Eerste Kamer. Het ging om een schamele verhoging van 12 euro per maand. die ze volgens dr Kelder best zouden kunnen missen.
"Ze drinken de hele dag dure koffie in van die hippe tentjes", werpt hij de bloem der natie toe in dr Kelder en Co. "De student van nu leeft in luxe, zeggen ze wel. Is dat zo?", vraagt hij aan dr Pieter Slaman, onderwijs- en beleidshistoricus aan de Universiteit Leiden.
"Een goed deel van de studenten leeft in luxe. Niet alleen nu, dat is altijd zo geweest. Wim Deetman had net de basisbeurs ingevoerd in 1986 en kort daarna kreeg hij de eerste ansichtkaarten uit Benidorm om hem te bedanken voor de bijdrage," zegt Slaman. "Het is altijd zo geweest dat de studentenpopulatie geen doorsnede is van de bevolking. Ze zijn meer afkomstig uit de hogere inkomensgroepen en daar zit dus ook het deel van de jeugd tussen dat financieel niets te kort komt."
"Dat is ook meteen de groep die de aandacht naar zich toe trekt en die het beeld bepaalt. Daardoor zijn de mensen die het geld wél hard nodig hebben niet zo zichtbaar", licht Slaman toe.
12 euro
De voorgestelde renteverhoging op de studieschuld sneuvelde in de Eerste Kamer. Het succesje voor studenten bleek om 12 euro per maand te gaan. "Het kwam een beetje verwend over, waar zeuren ze over?", vraagt dr Kelder.
Slaman: "het probleem ligt vooral bij jonge mensen die niet uit academisch geschoolde families komen, die niet goed kunnen inschatten of de lening de moeite waard is en zichzelf uiteindelijk terugbetaalt. Daar moet je met goede voorlichting en maatregelen iets aan doen om het democratische gehalte van het onderwijs te waarborgen", zegt Slaman.
"Misdadig, studenten die sparen"
Sparen
De rente op de studieschuld blijft dus op het zeer lage tarief van 0,5 procent, waardoor geld lenen erg goedkoop is. "Je ziet dat een groot deel van de studenten meer geld lenen dan ze nodig hebben. Dat komt dus echt omdat het zo goedkoop is."
"Ik begreep dat meer dan de helft van de studenten geld leent om ermee te speculeren, te beleggen of te sparen", stelt dr Kelder. Dat klopt volgens Slaman, die vervolgt: "53 procent van de studenten die geld leent bij de overheid, spaart ook en daar kun je natuurlijk wel je vraagtekens bij zetten. Daar is die lening eigenlijk niet voor bedoeld."
"Het is toch misdadig, studenten die sparen, waarom gaan ze niet lekker surfen van dat geld?", vraagt dr Kelder zich af.
Video niet beschikbaar