Feesten, vakantie, gamen: 'We zijn zo op onszelf gericht, dat de welvaart in gevaar komt'
- Nieuws
- Feesten, vakantie, gamen: 'We zijn zo op onszelf gericht, dat de welvaart in gevaar komt'
Van het leven genieten, daar houden we van in Nederland. Vooral doen, maar die mentaliteit werkt ook tegen ons, zegt opinie-onderzoeker Peter Kanne in Geld of je Leven (EO). Om onze economische voorspoed te behouden moeten we hard aan de bak: "We moeten ook wat dingen doen die niet leuk zijn."
Video niet beschikbaar
We moeten aan de bak, maar dat lukt niet, want we zijn zelfgenoegzaam en weinig ambitieus, stelt Kanne in een uitgebreid opiniestuk in de Volkskrant. "Onze mentaliteit is steeds meer individualistisch. We zijn vooral op onszelf en onze kleine kring gericht."
Zo blijkt uit onderzoek dat we pessimistisch zijn over wat er met de wereld gebeurt, maar vrij optimistisch zijn als het gaat om onszelf en onze kleine kring van gezin, vrienden en familie, zegt Kanne: "Nederland is een stukje optimistischer ten opzichte van het gemiddelde."
Feestvieren, vakantie, eten, gamen: we houden er wel van. Maar juist dat leven staat op het spel, zegt Kanne, die een wake up call wil doen. De welvaart staat onder druk door onze mentaliteit: "Ik ben niet tegen ontspannen en genot. Maar we moeten ons realiseren dat als we willen blijven genieten, dat we de handen uit de mouwen moeten steken. We denken dat het paradijs waarin we leven, eeuwigdurend is. Maar dat is niet zo."
Broekriem aantrekken
We hebben het dan wel ongelooflijk goed en zijn één van de rijkste en gelukkigste landen, maar Europa staat er als geheel economisch niet goed voor. "Zo zijn we volgens Mario Draghi, voormalig president van de Europese Centrale Bank, te weinig innovatief. We hebben de tech-boot gemist."
"Ook zijn we niet concurrerend genoeg, met name met opzichte van de VS en China", vervolgt Kanne. "En onze groei neemt af. Daarom moet er ongelooflijk veel geld geïnvesteerd worden, waar Draghi een fonds voor wil oprichten."
Aan de slag
We moeten innovatiever en de arbeidsproductiviteit verhogen, vat Kanne samen. "Wij zouden het minst werken van Europa. We zijn wereldkampioen deeltijd werken. Veel mensen kunnen leven van één of anderhalf inkomen. Dat doen we omdat we dat dankzij de welvaart kunnen en willen." Die welvaart moeten we wel vasthouden, stelt Kanne.
Dat meer werken kunnen we best, denkt hij: "Veel mensen zullen zeggen: ik kan al bijna niet meer. Dat heeft te maken met de verdeling van onze tijd, want we willen alles. We gaan drie keer per jaar op vakantie en willen ook alle sociale dingen, vriendendingen en willen alles streamen. Laat mensen zich meer ontspannen en zorg dat je de focus hebt op de juiste dingen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.