Economie
NOS

Werknemers minder gelukkig dan tijdens corona: 'Economisch herstel staat haaks op welzijn personeel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werknemers minder gelukkig dan tijdens corona: 'Economisch herstel staat haaks op welzijn personeel'

Het welzijn van veel werkende mensen verbeterde tijdens de coronapandemie, omdat hun werk- en privéleven meer in balans voelden. Maar ABN Amro constateert nu de economie weer op volle toeren draait dat het welzijn van werknemers opnieuw achteruitgaat. In het NOS Radio 1 Journaal een toelichting van econoom Sonny Duijn.

Video niet beschikbaar

"Een combinatie van factoren spelen tegelijkertijd een rol. We hebben te maken met structurele personeelstekorten. Daarbij zijn we economisch aan het herstellen van een pandemie. Tot slot zijn er uitdagingen zoals de zoektocht naar de optimale verhouding tussen thuiswerken en op kantoor", zegt Duijn.

Vicieuze cirkel

"De categorieën gezondheid en werk-privébalans vinden werknemers het belangrijkste binnen een baan. En juist die twee gingen met het herstel achteruit. Er lijkt sprake te zijn van een vicieuze cirkel: het is moeilijk om aan personeel te komen waardoor de werkdruk voor werknemers hoger wordt en zo kan er sprake zijn van meer ziekteverzuim", legt Duijn uit.

"We kijken naar zeventien verschillende sectoren. Het welzijn van werknemers hangt heel erg samen met de kenmerken van een bepaald beroep. In de zorg bijvoorbeeld is er relatief weinig vrijheid om verlof op te nemen wanneer je wilt, terwijl werknemers dat doorgaans juist belangrijk vinden. In de bouw worden er relatief veel schadelijke stoffen ingeademd. In de transport en logistiek heb je te maken met relatief veel overuren. En met het herstel van de economie zagen we dat er extra overuren werden gemaakt."

Kansen bij andere baan

"Werknemers zien in meerdere mate kansen om bij een andere werknemer aan de slag te kunnen. Je ziet dat het percentage werknemers dat doorstroom mogelijkheden ziet bij de eigen baan lager ligt dan het percentage dat kansen ziet bij een andere werkgever", stelt Duijn.

"De ontwikkeling van de economie staat haaks op het welzijn van de werknemer. Het inzetten op welzijn van de werknemers zal dus belangrijker worden in economische zin om aan meer personeel te komen, maar ook om reputatieschade te voorkomen."

r1jn welzijn

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie