Gemeenten in actie tegen stortvloed WOZ-bezwaren door speciale bureautjes: 'Misbruik van het systeem'
- Nieuws
- Gemeenten in actie tegen stortvloed WOZ-bezwaren door speciale bureautjes: 'Misbruik van het systeem'
Bureaus die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zijn gemeenten een doorn in het oog. Ze kunnen de grote hoeveelheid bezwaren zelfs steeds minder goed aan, zo meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan Geld of je Leven. Steeds meer gemeenten waarschuwen daarom actief tegen het inschakelen van zulke bureaus. "Er wordt misbruik gemaakt van het systeem," aldus wethouder Arthur Boone van de gemeente Zevenaar.
Wethouder Arthur Boone en Frank van der Plas van WOZ Meldpunt in Geld of je leven
In de eerste weken van het nieuwe jaar krijgen alle huizenbezitters er mee te maken: de WOZ-beschikking, oftewel de waardebepaling van een huis. Belangrijk, want de hoogte van onder anderen de gemeentelijke- en waterschapsbelasting hangt ervan af.
Wie het niet eens is met de bepaling kan bezwaar maken. Er zijn ook speciale bedrijven die op basis van no cure, no pay het werk uit handen nemen. Handig, alleen kost het gemeenten veel tijd en geld om de bezwaren af te handelen. De bureaus zouden er volgens VNG baat bij hebben om het bezwaarproces zo formeel mogelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld door standaard om een hoorzitting te vragen, omdat dit een hogere vergoeding oplevert.
Verdubbeling aantal bezwaren
"In onze gemeenten is het aantal bewaren verdubbeld, dat komt puur door die bureaus die het wel heel makkelijk maken", aldus wethouder Boone (VVD). Zijn gemeente adviseert inwoners via een filmpje om vooral zulke bureaus te omzeilen. "Het mag wel, maar het is niet nodig. Het kost gemeenten veel geld en tijd terwijl het maar in een paar procent succesvol is. Het stoort mij dat wij als overheid worden weggezet als onbetrouwbaar, terwijl wij onze stinkende best doen."
Frank van der Plas van WOZ Meldpunt stelt dat dergelijke bureaus wel degelijk toegevoegde waarde hebben. "Niet iedereen is in staat zelf bezwaar te maken, daar helpen wij bij. Ook zien wij dat de WOZ-bepaling vaak onnauwkeurig wordt gedaan door gemeenten. Wij houden ze op deze manier scherp."
In een reactie laat de VNG weten dat het vooral de bulkmatige, geautomatiseerde en daardoor winstgevende aanpak is die hen stoort. "Eén druk op de knop en het bezwaar komt uit de printer of gaat rechtsreeks naar de gemeente. Door deze hoge mate van automatisering is het aantal WOZ-bezwaren op basis van no cure, no pay is gestegen van 22% in 2017 tot 48% in 2021. En gemeenten kunnen die aantallen steeds minder goed aan. Ook al vanwege het feit dat de wet bepaalt dat een bezwaar vóór het einde van het desbetreffende jaar moet zijn afgehandeld. Steeds meer gemeenten hebben daar moeite mee."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.